lány fehér felsőben áll a kék ég alatt

Van egy fogyókúra, aminek az a mellékhatása, hogy jobb lesz a memóriád

Egy egyre szélesebb körben hódító módszer teljesen új alapokra helyezi a fogyókúrát, még étrendet sem kell változtatni miatta.


Az amerikai Dr. Mark Mattsont szokás a szakaszos koplalás (intermittent fasting) atyjának nevezni. Az időszakos böjtnek is nevezett módszer alapvetően nem az étkezések összetételét, hanem a ritmusát, időbeni eloszlását helyezi keretek közé. Nem összekeverendő a vallási böjtökkel. Mattsonék elmélete alapvetően a test evolúciós alkalmazkodásából indul ki, vagyis hogy az éhezések során a test saját zsírtartalékát éli fel.

Arról, hogy a szakaszos koplalás diétával milyen fogyási eredményt lehet elérni, itt írtunk. A spring.org.uk viszont most a minap egy érdekes mellékhatását is felfedte a kúrának. Szintén Mattsonék vizsgálata alapján ugyanis úgy tűnik, az intermittent fastinggal nemcsak a kilók száma, de a vérnyomás is csökken.

És ha ez nem lenne elég, jelenleg zajló kutatások szerint még az agyra is jó hatással van ez a fogyókúra, „fejleszti” a memóriát. „A kúrát folytatóknak az első 2-4 hetet kell kibírniuk, utána a szervezet és az agy hozzászokik az éhezéshez és ez mindkettőre kifejezetten jó hatással lesz” – foglalta össze az eddigi tapasztalatokat Dr. Mark Mattson.

egy ember \u00e1ll a feh\u00e9r m\u00e9rlegen

Fotó: i yunmai / Unsplash