egy férfi fokhagymát tart a kezében
Fotó: ViChizh / Shutterstock

4 aggodalomra okot adó mellékhatása a fokhagymának

Mi is imádjuk a fokhagymát, de sajnos akad néhány mellékhatása, ami szinte mindenkinél jelentkezni fog előbb-utóbb. Máris mondjuk, hogy mire kell figyelned.



Csípős ízének és aromájának köszönhetően sok amatőr és profi séfnek a fokhagyma az egyik kedvenc fűszere. Különösen jól használható pörköltekhez, szószokhoz és tésztaételekhez. Sokoldalúsága ellenére azonban felmerülhet a kérdés, mi történik, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Cikkünk a healthline oldalán található írás segítségével azt vizsgálja, milyen következményekkel jár a túlzott fokhagyma-fogyasztás.

Ez is érdekelhet: A 7 legjobb immunrendszer erősítő élelmiszer (vince.hu)

1. ​Fokozott vérzékenység

m\u0171t\u0151s\u00f6k \u00e1llnak egy szob\u00e1ban

Fotó: Piron Guillaume / Unsplash


A túl sok fokhagyma elfogyasztásának egyik legsúlyosabb mellékhatása a vérzés fokozott kockázata, különösen, ha vérhígítót szedsz vagy műtétre készülsz. A fokhagyma antitrombotikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a vérrögök képződését. Bár a fokhagyma által kiváltott vérzés nem gyakori, akadt már olyan eset, amikor valaki fokozott vérzést tapasztalt, miután rendszeresen fogyasztott napi 12 gramm fokhagymát – körülbelül 4 gerezdet – a műtétje előtt. Fontos, hogy a fokhagyma fogyasztása és a kiegészítők használata előtt konzultálj szakorvossal.

2. Fokhagymás lehelet

fokhagym\u00e1k egy ed\u00e9nyben

Fotó: Anshu A / Unsplash


A fokhagyma különféle kénvegyületeket tartalmaz, amik számos jótékony egészségügyi hatással rendelkeznek, viszont ezek a felelősek a rossz leheletért is. Ha szeretnéd megtudni, miként lehet megszabadulni a fokhagymás lehelettől, olvasd el ezt a cikket.

3. Emésztési problémák

wc felirat

Fotó: Alex Gruber / Unsplash


A hagymához, a póréhagymához és a spárgához hasonlóan a fokhagyma is sok fruktánt (bélflórát támogató élelmi rost) tartalmaz, egy olyan szénhidrátot, ami az arra érzékenyeknél puffadást, gázképződést és gyomorfájdalmat okoz.

4. ​Gyomorégés

egy f\u00e9rfi fogja az arc\u00e1t

Fotó: Kyle Glenn / Unsplash


Ha gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedsz, érdemes csökkentened a fokhagymabevitelt. A GERD egy gyakori probléma, mondhatni, civilizációs betegség: a a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, olyan tüneteket okozva, mint a gyomorégés és az émelygés. A fokhagyma sajnos elősegíti a savas refluxot, ezért csak mértékkel fogyaszd.

Nem minden esetben kell búcsút inteni a fokhagymának

r\u00f3zsasz\u00edn fokhagyma

Fotó: team voyas / Unsplash


Nem kell pánikba esni, mert a fokhagyma nem minden esetben okozza a fenti mellékhatásokat. Megfázás esetén például kifejezetten hatásos, ugyanis többek között igen erős hatású allicint és diallil-triszulfidot tartalmaz. Ezek megküzdenek a vírusokkal, beleértve az influenzát, a rhinovírust, a citomegalovírust (a herpeszvírus egy fajtája), a herpes simplexet, a vírusos tüdőgyulladást és a rotavírust. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy azok, akik 12 héten keresztül allicin kivonatot szedtek, kevésbé voltak hajlamosak a megfázásra, sőt, ha el is kapták a betegséget, enyhébb tüneteket produkáltak.