egy nő főz a konyhában, citromok, edények

A házi séfek legjobbja leszel

Ha ezt a 16 trükköt tudod, akkor mindent tudsz a főzésről

Akik szeretnek főzni, azok tudják, hogy akad pár olyan apró trükk, amivel megkönnyíthetik az életüket. Most összegyűjtöttük neked ezeket a tippeket, hogy számodra is öröm legyen a konyhai munka.


Hidd el, hogy a főzés egyszerű is lehet, ha felkészült vagy. Nem kell, hogy sztár séf legyen valaki ahhoz, hogy egy finom vacsorát elkészítsen. Csak pár szabály, ennyi az egész!

​1. Ha nem elég ízes az ételed, akkor valószínűleg csak só kell hozzá

egy f\u00e9rfi s\u00f3zza az \u00e9telt

Só kell ide!

Giphy


Bizony, így van, ha az étel semleges ízű, akkor általában csak több sóra van szükség, nem pedig több összetevőre. A só ugyanis kihozza a többi ízt is.

​2. Szükség lehet cukorra is

cukortart\u00f3 kan\u00e1l

Természetesen nem minden ételbe kell cukrot raknod

Fotó: Mathilde Langevin / Unsplash


Gondolj bele, ha paradicsomlevest készítesz, akkor elég szokott lenni hozzáadni egy csipet cukrot a püréhez, és máris olyan íze lesz, mintha tökéletesen érett paradicsomból készült volna

A cukor fokozza a sós ételek ízét és fontos szerepet játszik az ízek egyensúlyba hozásában.

3. Vajat a mártásba

s\u00fclt h\u00fas sz\u00f3sszal egy t\u00e1lon

Krémes és csillogós

Fotó: Raphael Nogueira / Unsplash


Tudtad, hogy az éttermekben a mártások miért olyan fényesek és gazdagok? Mert egy nagy adag hideg vajjal keverik össze őket tálalás előtt.

Ha legközelebb mártást készítesz, tegyél hozzá pár kocka hideg vajat, gazdagabb és ragyogóbb lesz a végeredmény.

4. Ne mosd el a serpenyőt

serpeny\u0151 egy n\u0151 f\u0151z

Készítsd finom szószt!

Fotó: Cassiano Barletta / Unsplash


Nem is hinnéd, de a főzés során egyszer már használt serpenyőben maradó apró "molekulák" teszik igazán ízletessé a szószokat.

Ahelyett, hogy megmosnád a serpenyőt, önts bele bort vagy alaplevet, így nagyon egyszerűen ízletes mártást kaphatsz.

​5. Főzés előtt teljesen "szárítsd meg" a húsokat

h\u00fas egy papa\u00edr tetej\u00e9n

Fontos, hogy száraz legyen a hús

Fotó: Wesual Click / Unsplash


Legyen szó sült csirkéről, vagy sült tengeri herkentyűkről, a nedvesség felitatása biztosítja, hogy ropogós, aranyszínű bőrt kapj a végén.

Papírtörlővel töröld le őket, vagy hagyd a húst megszáradni a levegőn.

6. A maximális íz érdekében pirítsd meg az dióféléket és a fűszereket

magvak, mandula, di\u00f3

Rengeteget erősít az ízükön

Fotó: Pratik Bachhav / Unsplash


A diófélék és fűszerek pirítása kiemeli az ízüket, és teljesen új szintre emeli a főzést.

A fűszereket pirítsd meg alacsony lángon a serpenyőben.

7. Ha kevés az íz, dobd fel egy kis savassággal

citromot facsarnak

Egy csepp citrom csodákra képes

Giphy


Egy csipetnyi citromlé vagy egy csepp ecet felélénkíti az ízeket.

Csakúgy, mint a só és a cukor, a sav is egyensúlyt teremt az összetevők között.

8. Legyen egyszerű

Az egyik legegyszerűbb, ha tésztát készítesz

Fotó: Zoran Borojevic / Unsplash


Előfordulhat, hogy egy nagy csapatnak fogsz főzni, ilyenkor a legfontosabb az egyszerűség. Nem kell sok fogás, inkább az a kevés legyen annyira tökéletes, amennyire csak lehet.

​9. Főző víz

t\u00e9szta sz\u00f3szok

Pont ahogy Joe csinálja!

Giphy


Ha szószos tésztát készítesz, akkor mindig hagyj meg egy keveset a tészta főzővizéből, hogy azt a mártáshoz adhasd. Ettől lesz igazán krémes és csillogós a szósz.

​10. Tojáskészítés titka

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1s egy serpeny\u0151ben

Eljött a tökéletes tojás ideje

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Ha tökéletes tükörtojást szeretnél, süsd alacsony lángon a tojást, és soha ne melegítsd túl a serpenyőt.

​11. Pácolj

s\u00fclt h\u00fas egy r\u00e1cson

Sokkal fontosabb a pácolás mint gondolnád

Fotó: Sam Field / Unsplash


Gondolkoztál már azon, hogy az éttermekben kapott húsok miért olyan szaftosak? Mert bepácolják őket.

A pácolt hús lédús, zamatos és ízekben gazdag lesz.

​12. Türelem

h\u00fas serpeny\u0151ben

Ne piszkáld a húst!

Fotó: Nanxi wei / Unsplash


Csak akkor lesz tökéletes a hús, ha türelmes vagy.

Tartsd a hőt magasan, fordítsd meg egyszer a húst, és hagyd békén, ne szurkáld közben.

​13. Pihentesd

steak felv\u00e1g\u00e1sa

Csak légy türelmes!

Giphy


Fontos, hogy az elkészült húst pihentetni kell kicsit. A gyors szeleteléssel kinyomod belőle a szaftot.

​14. Kés fontossága

k\u00e9st \u00e9leznek

Az éles kés már fél siker

Giphy


Mindig élezd meg a késedet, mielőtt használni kezded.

​15. Eszközök

konyha belseje

Red a lelke mindennek

Fotó: Edgar Castrejon / Unsplash


Minden konyhai eszköz legyen kéznél, de ami még fontosabb: tarts mindent tisztán.

16. Törülköző

t\u00f6r\u00f6lk\u00f6z\u0151 egy ed\u00e9nyben

Legyen kéznél egy törölköző

Fotó: Caroline Attwood / Unsplash


Ha egy törülközőt használsz a tűzhelyen lévő edények mozgatásához, akkor megelőzheted az égési baleseteket.