
A házi séfek legjobbja leszel
Ha ezt a 16 trükköt tudod, akkor mindent tudsz a főzésről
Akik szeretnek főzni, azok tudják, hogy akad pár olyan apró trükk, amivel megkönnyíthetik az életüket. Most összegyűjtöttük neked ezeket a tippeket, hogy számodra is öröm legyen a konyhai munka.
Hidd el, hogy a főzés egyszerű is lehet, ha felkészült vagy. Nem kell, hogy sztár séf legyen valaki ahhoz, hogy egy finom vacsorát elkészítsen. Csak pár szabály, ennyi az egész!
1. Ha nem elég ízes az ételed, akkor valószínűleg csak só kell hozzá
Só kell ide!
GiphyBizony, így van, ha az étel semleges ízű, akkor általában csak több sóra van szükség, nem pedig több összetevőre. A só ugyanis kihozza a többi ízt is.
2. Szükség lehet cukorra is
Természetesen nem minden ételbe kell cukrot raknod
Fotó: Mathilde Langevin / Unsplash
Gondolj bele, ha paradicsomlevest készítesz, akkor elég szokott lenni hozzáadni egy csipet cukrot a püréhez, és máris olyan íze lesz, mintha tökéletesen érett paradicsomból készült volna
A cukor fokozza a sós ételek ízét és fontos szerepet játszik az ízek egyensúlyba hozásában.
3. Vajat a mártásba
Krémes és csillogós
Fotó: Raphael Nogueira / Unsplash
Tudtad, hogy az éttermekben a mártások miért olyan fényesek és gazdagok? Mert egy nagy adag hideg vajjal keverik össze őket tálalás előtt.
Ha legközelebb mártást készítesz, tegyél hozzá pár kocka hideg vajat, gazdagabb és ragyogóbb lesz a végeredmény.
4. Ne mosd el a serpenyőt
Készítsd finom szószt!
Fotó: Cassiano Barletta / Unsplash
Nem is hinnéd, de a főzés során egyszer már használt serpenyőben maradó apró "molekulák" teszik igazán ízletessé a szószokat.
Ahelyett, hogy megmosnád a serpenyőt, önts bele bort vagy alaplevet, így nagyon egyszerűen ízletes mártást kaphatsz.
5. Főzés előtt teljesen "szárítsd meg" a húsokat
Fontos, hogy száraz legyen a hús
Fotó: Wesual Click / Unsplash
Legyen szó sült csirkéről, vagy sült tengeri herkentyűkről, a nedvesség felitatása biztosítja, hogy ropogós, aranyszínű bőrt kapj a végén.
Papírtörlővel töröld le őket, vagy hagyd a húst megszáradni a levegőn.
6. A maximális íz érdekében pirítsd meg az dióféléket és a fűszereket
Rengeteget erősít az ízükön
Fotó: Pratik Bachhav / Unsplash
A diófélék és fűszerek pirítása kiemeli az ízüket, és teljesen új szintre emeli a főzést.
A fűszereket pirítsd meg alacsony lángon a serpenyőben.
7. Ha kevés az íz, dobd fel egy kis savassággal
Egy csepp citrom csodákra képes
GiphyEgy csipetnyi citromlé vagy egy csepp ecet felélénkíti az ízeket.
Csakúgy, mint a só és a cukor, a sav is egyensúlyt teremt az összetevők között.
8. Legyen egyszerű
Az egyik legegyszerűbb, ha tésztát készítesz
Fotó: Zoran Borojevic / Unsplash
Előfordulhat, hogy egy nagy csapatnak fogsz főzni, ilyenkor a legfontosabb az egyszerűség. Nem kell sok fogás, inkább az a kevés legyen annyira tökéletes, amennyire csak lehet.
9. Főző víz
Pont ahogy Joe csinálja!
GiphyHa szószos tésztát készítesz, akkor mindig hagyj meg egy keveset a tészta főzővizéből, hogy azt a mártáshoz adhasd. Ettől lesz igazán krémes és csillogós a szósz.
10. Tojáskészítés titka
Eljött a tökéletes tojás ideje
Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash
Ha tökéletes tükörtojást szeretnél, süsd alacsony lángon a tojást, és soha ne melegítsd túl a serpenyőt.
11. Pácolj
Sokkal fontosabb a pácolás mint gondolnád
Gondolkoztál már azon, hogy az éttermekben kapott húsok miért olyan szaftosak? Mert bepácolják őket.
A pácolt hús lédús, zamatos és ízekben gazdag lesz.
12. Türelem
Ne piszkáld a húst!
Csak akkor lesz tökéletes a hús, ha türelmes vagy.
Tartsd a hőt magasan, fordítsd meg egyszer a húst, és hagyd békén, ne szurkáld közben.
13. Pihentesd
Csak légy türelmes!
GiphyFontos, hogy az elkészült húst pihentetni kell kicsit. A gyors szeleteléssel kinyomod belőle a szaftot.
14. Kés fontossága
Az éles kés már fél siker
GiphyMindig élezd meg a késedet, mielőtt használni kezded.
15. Eszközök
Red a lelke mindennek
Fotó: Edgar Castrejon / Unsplash
Minden konyhai eszköz legyen kéznél, de ami még fontosabb: tarts mindent tisztán.
16. Törülköző
Legyen kéznél egy törölköző
Fotó: Caroline Attwood / Unsplash
Ha egy törülközőt használsz a tűzhelyen lévő edények mozgatásához, akkor megelőzheted az égési baleseteket.
- Gondolatmorzsák: idézet Wolfgang Puck sztárséftől a siker receptjéről ›
- Egy nap egy recept: paradicsomos-currys csirke - Vince ›
- Gerilla sörfőzők a magyar kézműves sör forradalom élharcosai - Vince ›
- Gianni nagy fába vágta a fejszéjét az új budai étteremmel - Vince ›
- Mi mindent lehet borral főzni? Hétvégén megláthatod! ›
- Gondolatmorzsák: David Cameron ex-miniszterelnök idézete a ... ›
- A tökéletes otthoni steak titka a mosogatógép - VIDEÓ - Vince ›
- Főzés egyszerűen: csak 4 apró trükköt kell betartani - Vince ›
- 10 konyhai eszköz, amit azonnal dobj ki, ha jót akarsz - Vince ›
- 10 rossz szokás a főzésnél, amivel azonnal fel kell hagynod - Vince ›