két nő áll a boltban, befőttes üvegek
Fotó: Iryna Inshyna / Shutterstock

Stresszmentes főzés pazarlás nélkül – kimért hozzávalókat szállít házhoz az új magyar startup

Egy-egy főzéssel átlagosan több, mint három óra megy el. Kitaláljuk, mi legyen az ebéd, sorbanállunk a boltban, hazacipeljük a bevásárlást, aztán előkészülünk a főzéshez. A hozzávalók egy része mégis a kukában landol, pedig kis tervezéssel a pazarlást könnyen meg lehet előzni. Ebben segít egy új magyar startup: a HAMM friss, termelői és kimért alapanyagokat szállít házhoz receptekkel együtt.


laptop, emberek \u00fclnek egym\u00e1s mellett

Fotó: John Schnobrich / Unsplash


2022. júliusában elindult a HAMM, ami átveszi a recepttervezés, bevásárlás és előkészítés terheit.

Missziónk a stresszmentes és tudatos főzés népszerűsítése

– mondta Fekete Orsi, a vállalkozás stratégiai vezetője. Azzal, hogy az otthonunk kényelméből online intézzük a bevásárlást, nemcsak a pazarlás ellen teszünk, hanem pénzt és időt is spórolunk, közben pedig új, változatos és egészséges ételeket próbálhatunk ki.

tablet, konyhapulton, fakan\u00e1l

Fotó: Jeff Sheldon / Unsplash


A receptdobozba a kiválasztott receptek előre kimért hozzávalói kerülnek, így biztosan minden alapanyagot felhasználunk a főzés során, nem marad konyhai maradék. “Ha például egy új receptet szeretnék kipróbálni, nem kell megvennem egy egész üveget egy exotikusabb hozzávalóból, mert a receptdobozban pont azt a 20 ml-t kapom meg, amire szükségem lesz” – fejtette ki Fekete Orsi.

paprika, krumpli, brokkoli, hagyma

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


A vásárlók a honlapon séfek által összeállított receptek közül tudnak választani, amik között találnak villámrecepteket, mentes és vegán fogásokat, családi kedvenceket, és a világ különböző tájainak ízeibe is belekóstolhatnak. A HAMM-nál törekednek a szezonalitásra, ezért a receptek hetente frissülnek, és a friss alapanyagokat helyi termelőktől és kereskedőktől szerzik be a leadott vásárlói rendelések után.

egy k\u00e9z tart egy z\u00f6ld t\u00e1sk\u00e1t

Fotó: Markus Spiske / Unsplash


Így nemcsak a háztartásoknál, de a HAMM-nál sem keletkezik felesleges élelmiszermaradék, és a hozzávalók fagyasztás vagy hosszas polcon állás nélkül érkeznek házhoz.

Fotó: No Revisions / Unsplash


“Igyekszünk minél környezetbarátabb megoldásokat találni a csomagolásra is” – emelte ki Veress Tamás, ügyvezető. “Arra is van lehetőség, hogy a csomagolóanyagokat a következő rendelésnél a futár visszavegye, hogy újrahasznosítsuk.” – tette hozzá Tamás.

z\u00f6lds\u00e9gek kosarakban, brokkoli

Fotó: Iñigo De la Maza / Unsplash


Az alapanyagok frissentartásához innovatív technológiát használnak: a receptdobozt természetes gyapjúval bélelik ki és jégakkuval töltik meg, hogy a szállítás során hűtve maradjon a tartalma.