Croissantok egymás mellett egy tálcán

Nehéz lesz választani

Top 5 francia péksütemény, amit vétek kihagyni, ha Párizsban jársz

Párizs nem csak a fények és a romantika városa, hanem a péksüteményeké is. Melyek a legfinomabb és legfoszlósabb péksütemények? Hol érdemes őket kipróbálni? Íme, a lista!


p\u00e1rizs, eiffel torony, v\u00e1rosi l\u00e1tk\u00e9p

A péksütikkel együtt lesz tökéletes az utad

Fotó: Alexander Kagan / Unsplash


Ha Párizsba utazol, vagy csak kíváncsi vagy a legjobb párizsi süteményekre, akkor ne keress tovább, mert itt felsoroljuk a mi kedvenceinket!

Baguette

borok poharak, bor, baguette, p\u00e1rizs

Egy finom borral is párosíthatod

Fotó: Jim Harris / Unsplash


A jó öreg baguette, ha még nem próbáltad, akkor muszáj lesz! Kívül ropogós, belül pedig mennyei puha. A franciák annyira szeretik ezt a hosszúkás kenyeret, hogy minden évben rendeznek egy baguette versenyt, ahol kiválasztják a legjobbat. Az igazi párizsiak ott helyben, a pékségben letörnek egy darabot a megvásárolt baguette-ből és még melegen elfogyasztják. Természetesen fantasztikus szendvicseket is lehet belőle gyártani, ezt a lehetőséget is vedd mindig figyelembe.

Hol keresd?

A Grenier à Pain pékség alkotása 2015-ben elnyerte „Párizs legjobb baguette-je" címet. Pékjük, Djibil Bodian kétszeres győztes, ugyanis 2010-ben is ő nyert.

Aki ezt a nívós versenyt megnyeri, az egy éven keresztül szállíthatja termékeit az Elysée-palotába, vagyis a francia köztársasági elnök hivatalos rezidenciájába.

Croissant & Pain au Chocolat

Croissant & Pain au Chocolat egy t\u00e1ny\u00e9ron

Vajasak és puhák

Fotó: Cristiano Pinto / Unsplash


Pihe-puha, vajas finomság, amit menet közben is könnyű elfogyasztani. Ilyen a croissant és a pain au chocolat, a francia pékáruk két ikonikus képviselje. A pain au chocolat csokis kenyeret jelent, állaga megegyezik croissant-éval, de a közepén krémes csokoládé található benne. Igaz, hogy a croissant bűnős élvezet (400 kalóriát tartalmaz), de teához, kávéhoz mégiscsak kihagyhatatlan.

Tudtad, hogy a croissant csak 1770-ben került Franciaországba?

Ekkor érkezett a városba Marie Antoinette osztrák hercegnő, XVI. Lajos francia király jövendő felesége, aki magával hozta a bécsi pékek által készített finomségot.

Hol keresd?

Kipróbálhatod őket az Au Duc De La Chapelle Paris-ban, ahol szintén egy díjnyertes pék, Anis Bouabsa munkálkodik. Az itteni crossiant és pain au chocolat a város legfinomabbjai közé tartozik.

Millefeuille

Millefeuille feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Ezer réteg alatt rejlik az igazi finomság

Fotó: amirali mirhashemian / Unsplash


Most, hogy már tudod az alapokat, feljebb léphetünk egy szintet. A millefeuille leveles tészta rétegekből áll össze, ezek közé hihetetlen krémes tejszínes tölteléket tesznek. A sütemény tetejét porcukorral szokták meghinteni.

A mille ezer, a feuille pedig lapot vagy réteget jelent, a millefeuille tehát ezer réteg. Találó, nem?

Hol keresd?

Próbáld ki a város szívében a Boulangerie & Salon de Thé 17 Rue Daubenton pékséget. Ők készítik az egyik legfinomabb millefeuille-t.

Tarte au Chocolat

csokol\u00e1d\u00e9 torta gy\u00fcm\u00f6lccsel

Ennél cukibb torta nem is létezik

Fotó: Neetu Laddha / Unsplash


Egyetlen péksüti sem olyan tökéletes, mint egy tarte au chocolat. Az étcsokoládéval megtöltött kis torta mennyei befejezése egy jó ebédnek.

Hol keresd?

Jean-Paul Hévin csokoládémester tarte au chocolatja kérdés nélkül a város szupersztárja. A legfinomabb és legminőségibb hozzávalókból készül az édesség.

​Choux à la crème pâtissière

k\u00e9pvisel\u0151f\u00e1nkok egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Ki kell próbálnod a francia változatot

Fotó: Aneta Voborilova / Unsplash


Elérkeztünk a legkülönlegesebb péksüteményhez.

A Choux à la crème pâtissière, vagyis a francia képviselőfánk hihetetlen könnyű és légies, ráadásul minden újabb falatnál egy kis tejszín csordul le az oldalán. A süteményt egy eperrel szokták díszíteni, ami tökéletesen ellensúlyozza a choux à la crème pâtissière édességét.

Hol keresd?

Ha egy mennyei francia képviselőfánkra vágysz, akkor szintén a Boulangerie & Salon de Thé 17 Rue Daubenton pékségbe kell elzarándokolnod.