
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: francia pirítós sós karamellel
2022-03-04
A francia pirítós a bundás kenyérnek egy édes változata. Az alaprecept tetszőlegesen variálható gyümölcsökkel, szirupokkal. Mi most a banános-karamellás változatot mutatjuk.
Hozzávalók
- 50 g szeletelt mandula
- 50 g porcukor
- 180 ml zsíros tejszín
- 120 g fekete és tejcsokoládé vegyesen
- 12 vastag szelet kalács
- 3 vékonyra szelt banán
- 4 tojás
- 100 ml tej
- 100 g vaj
A sós karamellhez
- 200 g porcukor
- 60 g vaj
- 125 ml tejszín
- 2 kiskanál tengeri só
Így készül
- Pirítsuk meg a mandulákat száraz serpenyőben, majd tegyük hidegre. Lábasban forraljuk a porcukrot 60 ml vízzel 6-8 percig, míg sötét karamell lesz belőle. Ekkor öntsük a mandulákra, várjuk meg, míg kihűl, majd szedjük robotgépbe és dolgozzuk simára.
- Forraljuk fel a tejszínt, reszeljük bele a csokoládét, és habverővel habosítsuk. Adjuk hozzá a mandulás keveréket, majd tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
- A sós karamellhez keverjük össze egy edényben a porcukrot 60 ml vízzel, forraljuk fel, 6-8 perc alatt főzzük barnára, majd adjuk hozzá óvatosan a vajat, és kézi habverővel keverjük el. Adjuk hozzá a tejszínt és a sót, de vigyázzunk, mert habosodni fog. Tartsuk melegen.
- Ekkor vegyük elő a kalácsot és kenjük meg a szeleteket a csokoládéval, rakjuk rá a banánkarikákat. A szendvicseket forgassuk meg a felvert tojásban.
- Serpenyőben, vajon süssük mindkét oldalukon, végül tegyük egymásra őket, szórjuk meg porcukorral és csorgassunk rájuk a melegen tartott sós karamellából.