barna kenyérszeletek egymáson, barna szósszal leöntve
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: francia pirítós sós karamellel

A francia pirítós a bundás kenyérnek egy édes változata. Az alaprecept tetszőlegesen variálható gyümölcsökkel, szirupokkal. Mi most a banános-karamellás változatot mutatjuk.



Hozzávalók

  • 50 g szeletelt mandula
  • 50 g porcukor
  • 180 ml zsíros tejszín
  • 120 g fekete és tejcsokoládé vegyesen
  • 12 vastag szelet kalács
  • 3 vékonyra szelt banán
  • 4 tojás
  • 100 ml tej
  • 100 g vaj

A sós karamellhez

  • 200 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 125 ml tejszín
  • 2 kiskanál tengeri só

Így készül

  1. Pirítsuk meg a mandulákat száraz serpenyőben, majd tegyük hidegre. Lábasban forraljuk a porcukrot 60 ml vízzel 6-8 percig, míg sötét karamell lesz belőle. Ekkor öntsük a mandulákra, várjuk meg, míg kihűl, majd szedjük robotgépbe és dolgozzuk simára.
  2. Forraljuk fel a tejszínt, reszeljük bele a csokoládét, és habverővel habosítsuk. Adjuk hozzá a mandulás keveréket, majd tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
  3. A sós karamellhez keverjük össze egy edényben a porcukrot 60 ml vízzel, forraljuk fel, 6-8 perc alatt főzzük barnára, majd adjuk hozzá óvatosan a vajat, és kézi habverővel keverjük el. Adjuk hozzá a tejszínt és a sót, de vigyázzunk, mert habosodni fog. Tartsuk melegen.
  4. Ekkor vegyük elő a kalácsot és kenjük meg a szeleteket a csokoládéval, rakjuk rá a banánkarikákat. A szendvicseket forgassuk meg a felvert tojásban.
  5. Serpenyőben, vajon süssük mindkét oldalukon, végül tegyük egymásra őket, szórjuk meg porcukorral és csorgassunk rájuk a melegen tartott sós karamellából.