freddie mercury énekes

Mennyei fogásról van szó

Fotó: vintage.phenomenon / Instagram

Készítsd el te is a 30 éve elhunyt Freddie Mercury kedvenc ételét!

Freddie Mercury halálának 30. évfordulója alkalmából mi is szerettünk volna megemlékezni róla, ezért utána jártunk, mi volt a kedvenc étele. Talán nem olyan meglepő, kedvenc fogásának semmi köze nincs az angol konyhához…


Rajongók milliói éneklik még ma is a brit énekes és a Queen együttes slágereit, mert lehengerlő tehetségével sokak szívébe lopta be magát. A megannyi koncert, fellépés és utazás közepette természetesen neki is ennie kellett valamit…


Freddie Mercury vagy Farrokh Bulsara, az akkori brit gyarmat Zanzibárban (ma Tanzánia része) született 1946-ban, párszi-indiai szülők gyermekeként.

Általános és középiskolai tanulmányait egy indiai angol iskolában végezte. Később Mercury családja Angliába költözött, ahol Freddie új életet talált magának, ami tökéletesen passzolt személyiségéhez.

Az egyik legfontosabb dolog Mercury életében viszont továbbra is a hagyományos párszi konyha maradt.

Kedvenc étele, a csirke dhansak egy hagyományos parszi recept, ami különböző típusú lencsékből, zöldségekből és csirkehúsból áll.

Csirke dhansak

Hozzávalók

  • 125 gr vörös lencse
  • 125 ml olaj
  • 650 g csirke kockákra vágva
  • 3 db medve hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 410 g paradicsomkonzerv
  • 1 közepes padlizsán apróra vágva
  • 1 nagy burgonya apróra vágva
  • 115 g spenót (fagyasztott)
  • 100 g friss koriander
  • 50 g friss menta
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 barna kardamom
  • ½ teáskanál fekete mustármag
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • ¼ teáskanál őrölt görögszéna mag
  • ½ teáskanál chili por
  • Só ízlés szerint
Így készül
  1. Mosd meg alaposan a lencsét.
  2. Áztasd egy éjszakán át.
  3. Másnap főzd meg a lencsét kétszeres vízben körülbelül 30 percen keresztül.
  4. Egy serpenyőben forrosíts fel az olajat, és magas hőmérsékleten 5-10 perc alatt pirítsd meg a húst.
  5. Vedd ki a serpenyőből, és tedd félre.
  6. Pirítsuk meg a köménymagot, a kardamomot, a mustármagot és add hozzá a hagymát, a fokhagymát és a sót.
  7. Amikor aranybarnára sültek, add hozzá a paradicsomot, és még kb. 5 percig főzd.
  8. Add hozzá a maradék apróra vágott zöldségeket, és jól keverd el.
  9. Főzd 10 percig.
  10. Add hozzá a lencsét, majd a húst.
  11. Jól összekeverjük, és további 40 percig óvatosan főzzük.
  12. Adjuk hozzá a friss koriandert és a mentát, és főzzük legalább 10 percig.
  13. Sima főtt rizzsel tálaljuk.