frittata, vagyis hagymás-sajtos-krumplis omlett

Egy nap, egy recept: sonkás frittata, vagyis omlett másképp

Ha tojásra vágysz, de már unod a hagyományos omlettet, ráadásul van otthon krumplid, megkezdett felvágottad és némi zöldséged, akkor frittatát neked találták ki.



Hozzávalók

  • 600 g burgonya
  • 120 g brie sajt
  • néhány szelet sonka
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 6 db tojás
  • 125 g tejföl
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kk. snidling
  • 1 ek. rukkola

Így készül

  1. A burgonyát hámozzuk meg és szeleteljük vékonyra. Sós vízben 5 perc alatt főzzük félpuhára, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Az olajon kissé pirítsuk meg a hagymát.
  3. A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a snidlinget.
  4. Egy tortaformába tegyünk sütőpapírt, rétegezzük rá a burgonyakarikák felét, majd terítsük szét rajta a dinsztelt hagyma felét.
  5. Erre jön a brie szeletek fele, majd ismét a burgonya. Felülre jönnek a sonkaszeletek, s öntsük fel az egészet a tojásos keverékkel.
  6. Süssük 180 °C-on 30 percig vagy tűpróbáig.
VINCE-infó: a frittatát szokás olasz omlettnek is nevezni, bár maga a név az olasz "friggere", azaz sült szóból származik, ami arra utal, hogy minden földi jót összesütnek a tojással. Az étel lelke a jó minőségű tejföl vagy tejszín.