fűszerválogatás

Veszélyesek a lejárt szavatosságú fűszerek? Hogy tudjuk ellenőrizni őket?

Szinte mindenki vett már elő a polcról valamilyen elfeledett fűszertartót, hogy aztán megdöbbenjen a szavatossági idő láttán. De mennyire kell ezekre valójában figyelni, és mi van akkor, ha tényleg lejár egy-egy fűszernek a szavatossága?


A jó hír az, hogy a szárított fűszernövények és fűszerek nem romlanak meg, azaz nem penészednek, nem rohadnak meg, és és nem lesznek ártalmasak az egészségre. Idővel viszont veszítenek az ízükből, ami miatt a használatuk – és a tárolásuk – időpocsékolás.

De meddig tarthatóak el a fűszerek, és hogyan állapíthatod meg, hogy lejárt-e a szavatosságuk? A TheKitchn cikkében megtaláltuk a válaszokat, amit most meg is osztunk.

Mennyi az eltarthatósági idejük? 

A fűszernövények és fűszerek különböző ütemben romlanak meg – azaz veszítenek hatékonyságukból. A fajtájuk mellett az is számít, hogy egészben vannak-e az üvegben, vagy őrölt formában. Bár nem penészednek meg, és nem szaporodnak el bennük baktériumok, a levegővel való érintkezés során oxidálódnak, ami csökkenti az intenzitásukat, élvezeti értéküket.

Az egészben szárított fűszernövények és fűszerek általában jobban tartják magukat, mint az őröltek. Őrlés után ugyanis a szárított fűszernövények és fűszerek nagyobb felületen érintkeznek a levegővel. És bár maga az előre felaprított fűszer nagyon praktikus, ha gyorsan szeretnél főzni, ez a formátum hajlamosabb az oxidációra – ugyanez igaz a fűszerkeverékekre is.

f\u0171szerek kan\u00e1lban

Fotók: Shutterstock

A vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy a szárított fűszernövények és fűszerek pontosan meddig is maradnak frissek, de létezik néhány általános irányelv.

Az őrölt fűszerek általában 3-6 hónapig tarthatóak el, míg az egész fűszerek 8-10 hónapig is bírják – sőt, egyes szakácsok szerint akár 5 évig is frissek maradnak.

De van más mód is, amivel értékelhetek a fűszertáradat.

Hogyan állapíthatod meg, hogy a szárított fűszered jók-e még? 

A legkézenfekvőbb módja annak, hogy megállapítsd, a szárított fűszereid frissek-e még, a csomagoláson lévő dátum ellenőrzése – de ez sem a legmegbízhatóbb módszer, és néha még csak dátum sincs, amit ellenőrizni lehetne (például ha áttöltötted saját edénybe). Egy másik lehetőség, hogy a fenti iránymutatásokat alkalmazva egy saját dátumot írsz a dobozra vagy üvegre. Persze fogalmad sincs, hogy a koriander vagy zsálya a megvásárlása előtt mennyi ideig állt a szupermarket polcán, így még ez sem túl pontos.

f\u0171szerek v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n

Fotó: Shutterstock

A legjobb megközelítés az, ha egyszerűen te ellenőrzöd a fűszernövényeidet és fűszereidet .

Az olyan szárított zöld fűszernövényeknek, mint az oregánó és a petrezselyem, zöldnek kell lenniük (nem szürkének), a legtöbb porított fűszernek pedig élénknek (nem pedig tompának vagy poros hatásúnak).

Ha túl vagy szemrevételezésen, használd az orrod: a hagymapornak nyilván élénk hagymaillata van. Ha még mindig nem vagy biztos benne, vegyél egy csipetnyit az ujjadra, és kóstold meg.

Ne felejtsd el: a szárított fűszernövények és fűszerek lényege az, hogy ízt és aromát adjanak a főzéshez. Ha nem ezt teszik, akkor csak a szekrényben foglalják a helyet.

Hacsak nem használsz sokat egy fűszerből vagy gyógynövényből, próbáld meg kisebb mennyiségben megvenni, hogy ne menjen el a zamata, mielőtt még felhasználnád. Az őrölt fűszernövények és fűszerek kényelmesebbek, de ha nem bánod, hogy egy kicsit több erőfeszítést kell tenned, vásárolhatsz egészben is, és beruházhatsz egy darálóba vagy mozsárba.

Végezetül: az oxidáció megelőzése és a fűszerek aromájának megőrzése érdekében tárold őket légmentesen zárható edényekben, hűvös, sötét helyen, hőtől, fénytől és nedvességtől védve!