
Csak egy kis fűszerre lesz szükdésged
500 éve használjuk a fűszert, amiről most kiderült, csökkenti a vérnyomást
Többek között a magyar konyha egyik kedvenc fűszeréről is kiderítették amerikai kutatók, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír.
Martha Stewart, amerikai író és televíziós személyiség honlapján bukkantunk rá arra, a cikkre, amiben arról írnak, hogy ha egy-két teáskanálnyi fűszert adunk az ételekhez, az csökkentheti a vérnyomást.
Bíztató eredményeket kaptak a kutatók
Fotó: Tamanna Rumee / Unsplash
Egy csipetnyi bazsalikom és egy csipetnyi oregánó hozzáadása kétségtelenül fokozza az ételek ízét. Ám a Penn State Egyetem és a Texasi Műszaki Egyetem kutatói által végzett új tanulmány szerint a fűszerek ennél többre képesek. Ha az étel elkészítésekor fűszereket adunk hozzá, azzal csökkenthetjük a vérnyomást.
A kutató csapat szerint hat és fél gramm fűszer szükséges egy napi ételmennyiségbe.
A fűszerek nem csak az ízesítésre jók!
Fotó: Ella Olsson / Unsplash
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy felfedezésük esélyt ad az embereknek arra, hogy ne csak ízletes ételeket fogyasszanak, hanem olyanokat amelyek hozzájárulhatnak szívük egészségéhez.
A fűszerekkel anélkül ízesíthetjük az ételt, hogy extra nátriumot, cukrot vagy telített zsírokat adnánk hozzá.
- mondta Penny Kris-Etherton, a tanulmány szerzője.
Miért jó, ha alacsony a vérnyomásod?
A szívbetegségek a vezető halálokok világszerte
Fotó: jesse orrico / Unsplash
A vérnyomás hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.
A sóbevitel csökkentése az egyik módszer a vérnyomás csökkentésére. A kutatók 71 olyan önkéntest vontak be, akiknél fennállt a szívbetegség kialakulásának kockázata. A kutatás során azt figyelték, hogy a csökkentett sófogyasztás milyen hatással lehet az egészségre. A résztvevők négy héten keresztül, három különböző típusú, fűszerekkel teli étrendet tartottak.
A kutatócsoport összesen 24 különböző fűszert használt, csupa olyat, amiket gyakorlatilag évezredek óta ismer az emberiség: többek között az 5000 éves bazsalikomot, a 4000 éves, nálunk 500 éve honos fahéjat, valamint kakukkfüvet, kurkumát.
A vérvizsgálatok eredményei alapján az önkéntesek szisztolés vérnyomása határozottan csökkent a fűszeres étrend miatt. Azok az önkéntesek, akik pedig nagy dózisban fogyasztottak fűszereket, a diasztolés vérnyomásuk is csökkent.
Ha egészséges ételeket fogyasztasz, akkor még jobb eredményeket érhetsz el
Fotó: Becca Tapert / Unsplash
Szerintem nagyon fontos, hogy a résztvevők hétköznapi ételeket fogyasztottak a vizsgálat során, és mégis ezeket az eredményeket kaptuk.
- mondta Kris-Etherton.
Jó hír tehát, hogy ha nem is csökkentjük a nátriumot, és nem növeljük a gyümölcs- és zöldségbevitelt, de több fűszert használunk, akkor alacsonyabb lesz a vérnyomásunk. Ha még egészségesebben szeretnél táplálkozni, akkor olyan alapanyagokkal kombináld a fűszereket, amik egészségesek, mint például a zöldségek és a gyümölcsök.
- Egy nap, egy recept: olajbogyós-vörösboros mediterrán ragu - Vince ›
- Füstölgő koktélok: Így készítsd el otthon - Vince ›
- 6 érdekesség a mustárról ›
- Megérkezett a sós, savanyú, korianderes kézműves sör - Vince ›
- Készíts otthon gint gyorsan és egyszerűen - Vince ›
- Gasztrolegek: ezért a sáfrány ára a legmagasabb a fűszereknél ... ›
- Miért a fűszer a most megfilmesített Dűne-univerzum kincse? - Vince ›
- Napi 1 sört kapnak a betegek, az orvosok szerint ez jót tesz - Vince ›
- A vörösbor 8 hatása az egészségre - Vince ›
- A kardamom igazi csodafűszer, mégis kevesen eszik - Vince ›
- 10 étel, ami segít megküzdeni a magas vérnyomással - Vince ›
- Meglepően jó hatással van a szervezetünkre a rozmaring - Vince ›