egész csirke, krumpli, hagyma, fekete tepsiben, bordó terítőn

Az ősz színei, az ősz ízei

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: fűszervajas csirke

Igazi őszi csirke, aminek csak az egyik az izgalmas alkotóeleme a különleges ízesítésű fűszervaj. A másik pedig a köret, a hússal együtt teszünk a sütőbe.


​Hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 500 g sütőtök
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 500 g burgonya
  • 100 g vaj
  • 1 kisebb csokor friss kakukkfű
  • 1 citrom héja
  • néhány evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Így készül

  1. A tököt és a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a csirkét besózzuk. A hagymákat és fokhagymát kettévágjuk (2 gerezd fokhagymát félreteszünk).
  2. A szobahőmérsékletű vajat elkeverjük a kakukkfűvel, a citrom lereszelt héjával, a zúzott fokhagymával és sóval, az így kapott fűszervajat a csirke nyakánál benyúlva eloszlatjuk annak bőre alatt.
  3. A zöldségeket egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, a tetejére helyezzük a csirkét. 180 Celsius fokossütőben 80 percig sütjük, közben húszpercenként megfordítjuk. Ha kész, negyed órán át pihentetjük.