színes saláta fehér tányéron

Egy nap, egy recept: gado-gado saláta

A gado-gado több, mint egyszerű saláta, valójában egy ízletes, fehérjében nagyon gazdag keleti egytálétel. Amilyen különleges rajta a szósz, olyan egyszerű bekeverni.



Hozzávalók

A salátához:

  • 40 dkg újburgonya
  • 4 tojás
  • 40 dkg tofu
  • szezámolaj
  • kínai kel
  • 2 paradicsom
  • 1 marék retek
  • 1/2 uborka
  • 2 marék babcsíra
  • 1 csokor friss koriander
  • ráadás: rákszirom, 1 friss, apró thai csili.

A szószhoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg pálmacukor
  • 12 dkg darabos mogyoróvaj
  • 1-2 friss piros chili
  • 2 zöld citrom leve
  • 2 kk. halszósz
  • 1 ek. sószegeny szójaszósz
  • 1 ek. tamarindpaszta.

Így készül

  1. Dörzsöljük le a krumplit, és forrásban lévő, sós vízben főzzük kb. 15 percig, vagy amíg megpuhul. Vágjuk ketté vagy szeleteljük fel.
  2. Főzzük a tojásokat 6 percig, vagy keményre.
  3. Vágjuk fel a tofut 2 centis kockákra, és pirítsuk aranybarnára a szezámolajon, majd sózzuk meg.
  4. Szeleteljük vékonyra a kínai kelt, vagy vágjuk 2 centis darabokra, tegyük szűrőbe, és a vízforralóból csurgassunk rá forró vizet.
  5. A paradicsomot vágjuk gerezdekre, a retket négyfelé, szeleteljük fel az uborkát. Szórjunk az egészre egy kis sót.
  6. Ezután tegyük a szósz összetevőit egy turmixgépbe a megtisztított fokhagymával és a cukorral együtt, majd pörgessük simára. Győződjünk meg róla, hogy elég savanyú-e, és facsarjunk bele még zöld citromot, ha szükséges.
  7. Szórjunk rá mogyorót, néhány korianderlevelet, kínáljunk mellé a rákszirmot, és ha szeretnénk, a finomra szeletelt csilit is.
VINCE-info: A gado-gado egy népszerű indonéz fogás, számos elkészítési módja létezik. Bár salátának hívják, valójában tartalmas, fehérjében gazdag, tápláló egytálétel.