
Fotó: www.flickr.com
Egy nap, egy recept: gado-gado saláta
2022-04-19
A gado-gado több, mint egyszerű saláta, valójában egy ízletes, fehérjében nagyon gazdag keleti egytálétel. Amilyen különleges rajta a szósz, olyan egyszerű bekeverni.
Hozzávalók
A salátához:
- 40 dkg újburgonya
- 4 tojás
- 40 dkg tofu
- szezámolaj
- kínai kel
- 2 paradicsom
- 1 marék retek
- 1/2 uborka
- 2 marék babcsíra
- 1 csokor friss koriander
- ráadás: rákszirom, 1 friss, apró thai csili.
A szószhoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg pálmacukor
- 12 dkg darabos mogyoróvaj
- 1-2 friss piros chili
- 2 zöld citrom leve
- 2 kk. halszósz
- 1 ek. sószegeny szójaszósz
- 1 ek. tamarindpaszta.
Így készül
- Dörzsöljük le a krumplit, és forrásban lévő, sós vízben főzzük kb. 15 percig, vagy amíg megpuhul. Vágjuk ketté vagy szeleteljük fel.
- Főzzük a tojásokat 6 percig, vagy keményre.
- Vágjuk fel a tofut 2 centis kockákra, és pirítsuk aranybarnára a szezámolajon, majd sózzuk meg.
- Szeleteljük vékonyra a kínai kelt, vagy vágjuk 2 centis darabokra, tegyük szűrőbe, és a vízforralóból csurgassunk rá forró vizet.
- A paradicsomot vágjuk gerezdekre, a retket négyfelé, szeleteljük fel az uborkát. Szórjunk az egészre egy kis sót.
- Ezután tegyük a szósz összetevőit egy turmixgépbe a megtisztított fokhagymával és a cukorral együtt, majd pörgessük simára. Győződjünk meg róla, hogy elég savanyú-e, és facsarjunk bele még zöld citromot, ha szükséges.
- Szórjunk rá mogyorót, néhány korianderlevelet, kínáljunk mellé a rákszirmot, és ha szeretnénk, a finomra szeletelt csilit is.
VINCE-info: A gado-gado egy népszerű indonéz fogás, számos elkészítési módja létezik. Bár salátának hívják, valójában tartalmas, fehérjében gazdag, tápláló egytálétel.