barna gesztenye fehér tálban

Gesztenye a tányéron: tippek, trükkök, hogy a legjobbat hozd ki belőle

Nassolva, köretként, desszertben és bor mellet is felejthetetlen élményt nyújt - ha betartunk pár egyszerű szabályt.Az ősz (többek között) a gesztenye szezonja. A sült szelídgesztenye árusok viszont még nem lepték el az utcákat és különben is, az otthoni elkészítésnek is számos előnye van – hívja fel a figyelmet a Falstaff cikke. Nem utolsó sorban pedig nagyon egészséges: alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt szuper alapanyag.

Ha magad szednéd

egy ember barna geszteny\u00e9ket tart a kez\u00e9ben

Fotó: Sébastien Bourguet / Unsplash


Miközben a szelídgesztenye ehető, a vadgesztenye mérgező. Legbiztosabb, ha ellenőrzött helyről vásárolod. Ha magad szednéd, a Dunakanyar és a Zalai-dombság felé vedd az irányt. Jól nézd meg a gesztenyét, ami a kosaradba kerül: a szelídgesztenyét vékonyabb, de sűrűbben elhelyezkedő tüskék védik.

Ha sütőben sütnéd

barna geszteny\u00e9k sz\u00fcrke ed\u00e9nyben

Fotó: sare . / Unsplash


Az utcai faszenes grillrácsokat nézve nem is gondolnánk, de nagyon finom sült gesztenye készíthető sütőben is. A sütő remekül kihozza az édes, diós jegyeket, ízei (gondolatban) egy karácsonyi vásár kellős közepébe repítik az embert.

Így készül

 1. Metsszünk késsel egy „X”-et a gesztenye barna héjának csúcsos oldalába. Ezzel megakadályozzuk, hogy „kidurranjon” a gesztenye. A kereszt szárai nagyjából másfél centiméteresek legyenek, teljesen vágják át a héjat.
 2. Légkeveréses fokozaton melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Helyezzük a gesztenyéket bemetszéssel felfelé egy tepsibe.
 3. Süssük a gesztenyéket kb. 20 percig. Onnan tudni, hogy készen vannak, hogy a héj színe sötétebb barnára vált, a bemetszésnél pedig szétnyílik a héj.
 4. Pucoljuk meg a gesztenyéket és melegen fogyasszuk őket.

Tippek, trükkök

 • Ha a tepsi alá tűzálló edényben vizet teszünk a sütőbe, a gesztenye biztosan nem fog kiszáradni.
 • Ha sütés előtt a gesztenyét egy óráig vízben áztatjuk, könnyebb lesz megpucolni.
 • Ha nem akarjuk pár szem gesztenye miatt a sütőt bekapcsolni, tűzhelyen, serpenyőben is megpiríthatjuk őket. A bemetszést ekkor se felejtsük el, utána alacsony hőfokon süssünk. Zsiradékra nincs szükség, viszont néha forgassuk meg a gesztenyéket, hogy ne kozmáljon oda egyik oldaluk se.

Gesztenye, mint köret

A gesztenyének magas a keményítő-tartalma, emiatt sok tekintetben hasonlóan viselkedik, mint a krumpli. Abban meg egészen megegyezik vele, hogy főzés által kiváló köretet kaphatunk belőle.

Így készül

 1. Vágjunk „X” betűt a gesztenye héjába.
 2. Enyhén sós vízben 15 percig főzzük a gesztenyéket, a víz mindig lepje el a szemeket.
 3. Főzés után távolítsuk el a héjukat.

Jó tudni

v\u00f6r\u00f6s folyad\u00e9kot \u00f6ntenek \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rba

Fotó: Jeff Siepman on Unsplash

 • Szeptember végétől december elejéig tart a gesztenye szezonja.
 • A gesztenye igazi „power food”: sok fehérjét, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vitamint (B, C, E) tartalmaz.
 • A friss nyers gesztenyének fényes és sérülésmentes a héja. Ha szemrevételezés által a frissesség nem állapítható meg egyértelműen, jöhet a vízpróba. A víz tetején maradó szemek nem frissek.
 • A friss gesztenye a hűtőben 1-2 hétig tárolható.
 • A gesztenye oldalán sokszor jelenik meg a tányérban gomba, vadhús, desszerteknél mazsola, rum. Gyümölcsös, könnyed vagy közepesen testes vörösborok (kadarka, merlot, kékfrankos) kiválóan passzolnak ezekhez az ételekhez.