gesztenyés desszert

Nincs téli szezon gesztenye nélkül

Fotó: Cedric Grolet

8 nem hétköznapi finomság, mindegyiknek gesztenye az alapja!

Szalonna, vörösbab, kekcskesajt, körte - csak pár dolog azok közül, amikkel tökéletes párost alkot a gesztenye. Rendkívüli ötleteket meríthetsz a cikkből.Szuflé, krém és kenyér. Ez csak pár példa arra, hogy mennyi mindenre lehet felhasználni az amúgy is kedvelt gesztenyét.


Az egyik leghíresebb gesztenyés desszert a Mont Blanc, amely az Alpok és egész Európa legmagasabb hegyéről kapta a nevét.

A képen látható desszert alkotója Masahiko Ozumi, a japán cukrászmester művével szerette volna újragondolni a hagyományos Mont Blanc édességet. Ozumi oszakai pop-up cukrászdájában árusítja ezt a nagyon látványos gesztenyés finomságot.

A Mont Blanc ezen változata egy zabutont, vagy másnéven japán párnát formál meg, amit egyébként a tatami (rizsszalmából készült padlóburkolat) szőnyegen szokták használni.


A két Michelin-csillagos Tate Hong Kong étterem konyháján készítette Nocar Lo séf a képen látható desszerthez hasonló finomságot. A szufléban a gesztenyéből kivont aromát használt, hogy megmaradjon a szuflé légies puhasága.


Listánk következő szereplőjét, a francia Cedric Grolet készítette, matcha mousse-szal, édes vörösbab krémmel, gesztenye pralinéval és zselével.


Listánkon egy magyar édesség is helyet kapott, mégpedig Meinhart Attila, a budapesti Four Seasons Gresham cukrászának remekműve. Ha igazi téli ízekre vágysz, akkor nagy hiba lenne ezt a finomságot kihagyni.

A gesztenye mellett kecskesajtos parfé, körte és pekándió is helyett kapott a mennyei desszertben.


A következő gesztenyés desszertcsoda alkotója Xavi Donnay spanyol cukrászmester. Donnay legújabb gesztenyés finomságát úgy készítette el, hogy minden beleférjen egyetlen falatba. A gesztenye itt krém formájában szerepel.


Listánk következő desszertjét szintén egy spanyol mestercukrász, Sergi Vela készítette el.

Vela egy tarte alapú Mont Blanc szerű tortát álmodott meg, gesztenyekrémmel, tejcsokoládé öntettel és körtebefőttes töltelékkel.


Yoann Norman francia cukrász által készített édesség 2019-ben megnyerte Franciaország legjobb desszertjének járó díjat.

A desszert gesztenyével és grapefruittal készült, így tökéletesen kiegészítik egymást az ízek.


Akármilyen hihetetlen, a gesztenye nem csak desszertekben állja meg a helyét, hanem akár egy kenyérben is.

Yoham Ferrant spanyol kézműves pék alkotása a képen látható gesztenyés kenyér. Ferrant nem bízta a véletlenre, így dió, magvak, sőt még szalonnadarabok is kerültek a kenyérbe.

A gesztenyés kenyér tökéletesen passzol terrinhez, pástétomokhoz, szószos húsokhoz és vörösborhoz.

(Sogoodmagazine)