egy barna hajú meglepett nő
Fotó: Look Studio / Shutterstock

A ginkgo biloba 10 jótékony hatása, amiről szinte senki nem tud

A ginkgo biloba jótékony hatásai egészen elképesztőek, mégsem ismerik és használják elég sokan ezt a csodaszert. Most összeszedtük, miért érdemes neked is kipróbálnod!


A healthline.com oldalán bukkantunk rá egy érdekes cikkre, amiben a ginkgo biloba pozitív hatásairól írnak. Mutatjuk, hogy mik azok!

Ez is érdekelhet: Le a migrénnel! Mit szabad és mit nem enniük és innuk a fejfájósoknak?

ginkgo biloba fa levelei

Fotó: Jerry Wang / Unsplash


A ginkgo biloba, vagy más néven páfrányfenyő, egy Kínában őshonos fa, amit több ezer éve termesztenek különféle felhasználási célokra. Mivel egy ősi növényrend egyetlen túlélő tagja (túlélte a jégkorszakot is), néha élő kövületnek is nevezik. Míg leveleit és magjait gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban, a modern kutatások elsősorban a ginkgo kivonatára összpontosítanak, amit a levelekből állítanak elő.

1. ​Magas antioxidáns tartalom

ginkgo biloba lev\u00e9l k\u00f6zelr\u0151l

Fotó: Milada Vigerova / Unsplash


A ginkgo olyan erős antioxidánsokat tartalmaz, amik megküzdenek a szabad gyökök káros hatásaival. A szabad gyökök nagyon aktív részecskék, a normál anyagcsere-funkciók során keletkeznek, például az élelmiszer energiává alakítása során. Ugyanakkor képesek károsítani az egészséges szöveteket, hozzájárulva az öregedés felgyorsításához z és a betegségek kialakulásához.

2. ​Segít a gyulladások leküzdésében

ginkgo biloba magja \u00e9s levelei

Fotó: Lunov Mykola / Shutterstock


A ginkgo képes megszűntetni a testünkben lévő gyulladásokat. Ez az egyik oka annak, hogy Kínában például igen széles körűen alkalmazzák az orvoslásban.

3. ​Javítja a keringést és a szívbetegségeket

m\u0171sz\u00edv ki\u00e1ll\u00edtva

Fotó: jesse orrico / Unsplash


A ginkgo fokozza a véráramlást, ugyanis elősegíti az erek tágulását, emiatt pedig jótékonyan hat a keringési betegségekre.

4. ​Enyhíti a mentális problémák és a demencia tüneteit

pap\u00edr memo egy n\u0151 kez\u00e9ben

Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash


Több kutatás kimutatta már, hogy ha egy demenciában szenvedő ember minimum 22 hétig ginkgot használ, akkor a betegséggel összefüggő tünetek szignifikánsan csökkennek. Bár ezen a téren még további kutatásokra van szükség, de tény, hogy a ginkgo segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében.

5. Javítja az agyműködést

emberi agy k\u00e9k h\u00e1tt\u00e9rrel

Fotó: Fakurian Design / Unsplash


Több kutatás szerint a ginkgo javítja az egészséges emberek mentális teljesítményét, vagyis "serkenti" a memóriát és segít a fókuszálásban.

6. ​Csökkenti a szorongást

mosolyg\u00f3 n\u0151

Fotó: Gian Cescon / Unsplash


Egyes amerikai kutatások azt találták, hogy a ginkgo segíthet a szorongás leküzdésében, ami a benne található antioxidánsoknak köszönhető.

7. ​Enyhíti a depresszió tüneteit

smiley s\u00e1rga suli

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Feltételezések szerint a ginkgo gyulladáscsökkentő hatása segítséget nyújt a depresszió kezelésében - mindazonáltal ez a terület még további kutatásokra vár.

8. ​Javítja a látást

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny \u00e9s egy k\u00e9k szem

Fotó: Drew Dizzy Graham / Unsplash


A gingo bilobát tanulmányozó kutatók nagy része arra jutott, hogy a ginko megnöveli a szem vérellátását, így javítva a látást. Az azonban még nem világos, hogy azoknál is van-e valamilyen hatása (például késlelteti a látásromlást), akiknél még nem áll fenn semmilyen látáskárosodás.

9. ​Enyhíti a fejfájást és a migrént

egy n\u0151 fogja az arc\u00e1t

Fotó: Ivan Aleksic / Unsplash


A véráramlást fokozó és a gyulladást csökkentő képessége miatt a ginkgo hatékonyan tud segíteni a fejfájásokon.

10. ​Csökkenti az asztmás tünetek erősségét

egy n\u0151 leveg\u0151t vesz

Fotó: Darius Bashar / Unsplash


A ginkgo gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a légúti megbetegedések tüneteit is tudja csökkenteni.

Adagolás

ginkgo biloba levelei

Fotó: Olga Drach / Unsplash


A ginkgo különféle formákban kapható (tea, tabletta), és úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb, ha a naponta több adagban, összesen 120-240 milligrammban fogyasztasz belőle.