emberi agy kék háttérrel
Fotó: Fakurian Design / Unsplash

Heti pár falat ebből az ételből fitten tartja az agyadat öreg korodig

Finom és egészséges: felére csökkentheted az időskori szellemi hanyatlás kockázatát egy egyszerű magyar étellel.


Heti két adag gomba felére csökkentheti a memóriavesztés kockázatát – olvasható a hamuesgyemant.hu oldalán. Mindezt egy kutatás állapította meg, amiből az is kiderült, bármelyik gomba jótékony hatású lehet, mivel mindegyik tartalmazza a "kulcsszereplőt", vagyis az ergotionin nevű antioxidánst.

Az enyhe kognitív "károsodás" legtöbbször a demencia, vagyis az időskori leépülés egyik előjele, ami súlyosságától függően feledékenységgel, valamint beszédhibával és figyelemzavarral járhat.

Mindezt nagyjából heti fél tányér gombával megelőzheted: a kutatás azt találta, hogy az idős korosztálynál akár felére csökkent a fenti tünetek megjelenésének valószínűsége.

A vizsgálatban több mint 600, 60 év feletti szingapúri személy vett részt, akiket hat éven keresztül figyeltek a kutatók. Az enyhe kognitív károsodás (MCI - mild cognitive impairment) jeleit keresték rajtuk, emellett megkérdezték őket az étkezési szokásaikról is.

Fontos tényező, hogy az MCI-ben szenvedő emberek még mindig képesek a szokásos napi tevékenységeiket elvégezni.

A tanulmány végül megállapította, hogy a rendszeresen fogyasztott gomba 50 százalékkal csökkenti a kockázatát a szellemi hanyatlásnak.

A kutatás ki is emelt pár fajtát: az itthon is nagyon népszerű, többek között pörköltnek is kiváló laskagomba, a siitake gomba, de a fehér és szárított gombák jelentős része is csökkenti a kockázatot.

Mindazonáltal bármelyik gombafajta jótékony hatású lehet, mivel mindegyik tartalmazza a már említett ergotionin nevű antioxidánst, amit az emberi szervezet maga nem képes maga előállítani– a különböző táplálkozási forrásokból azonban kinyerhető; mindenek előtt a gombából.