Az élelmiszerek UFO-ja egyre több otthont és éttermet hódít meg

2023. szeptember 19.

Élelmiszer és fűszer egyben, rendkívül tápláló és itthon is komoly kultúrája van. Bemutatkozik a világ egyik legkülönlegesebb konyhai alapanyaga.

Nem sorolhatók sem a növények, sem az állatok csoportjába, ők egy külön szigetet alkotnak. Szerves anygokkal táplálkozó élőlények, a ma ismert fajták száma meghaladja az egymilliót. A világ bármely részén megélnek, nagyon alkalmazkodó természetűek, nemcsak erdőkben, de sivatagi körülmények között is megtalálhatók. Jelenlegi kutatások szerint olyannyira képesek alkalmazkodni a körülményekhez, hogy az egyes fajok még az ultraibolya- és kozmikus sugárzásokat is túlélik.

Kétféle ember létezik: aki minden formájában szereti, és aki hallani sem akar róla. Az mindenképp elmondható, hogy rengeteg olyan anyagot és vitamint tartalmaz, ami nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Magas D-vitamin- és kalciumtartalma erősíti a csontokat és az immunrendszert. Ezen kívül B3-, B5- és B12-vitamint is tartalmaz, valamint káliumot, antioxidánst, szelént. Igen, ez a gomba.

A gomba szerepe a gasztronómiában

A magyar konyhában is megtalálhatók a gombás ételek. Gyakran a húst helyettesítik, amikor például a hagyományos pörkölt vagy rántott hús helyett gombával készítik el az ételt. Ez, valljuk be, nem valami fantáziadús megoldás. A gombák ennél sokkal többre képesek: a világ minden táján jelen vannak és igen változatos fogások születnek belőlük. Akár levesben, vagy grillezve, esetleg salátában nagyon jó karaktert ad az ételnek. Sőt, már kekszet, desszertet és kávét is készíthetünk ebből a se növény, se állat élőlényből. Kiderült, hogy a gomba és a csoki jól megférnek egymás mellett, ezért már kaphatók gombás bonbonok is. További jó hír: akár házilag is elkészíthetünk egy csokis-gombás piskótát.

Legyünk bátrak és vállalkozó kedvűek, így biztosan egy új ízvilágot ismerhetünk meg. Szinte nincs is olyan étel, amibe ne tudnánk egy kis gombát csempészni. Talán sokan nem is tudják, de az élesztő is gombából készül, ebből kifolyólag az élesztővel erjesztett sörhöz és borhoz is van köze. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gomba egy megkerülhetetlen szereplője a világ gasztronómiájának. Ráadásul magas a fehérjetartalma, viszont nincs sok kalória benne, mégis tápláló.

A gomba fogyasztása gyakorlatilag egyidős az ember megjelenésével. Ősidők óta jelen van, a sok ezer év alatt sokféle feldolgozási módot ismerhettünk meg. Hazánkban a legismertebb és legkedveltebb gomba a csiperke, a rókagomba, a vargánya, és általában az erdei gombák. Ezek mindenki számára elérhetőek, ennek ellenére a magyarok gomba fogyasztása igen csekély. Azok számára, akik nem fogyasztanak húst, a táplálkozásuk alapját képezheti – és nemcsak sütve, rántva. Például finom pástétomot is készíthetünk belőle, ami van olyan finom, mint a májkrém. Nem kell hozzá különleges gomba, a csiperke megfelel, itt inkább a fűszerezés a fontos. Legyen benne hagyma, fokhagyma, kakukkfű, só, bors, petrezselyem. Ha megdinszteltük a hagymát, fokhagymát, gombát, akkor csak összeturmixoljuk és kész a pástétom. Persze ez csak egy lehetőség a rengetegből. Használjuk a fantáziánkat és a kreativitásunkat!

A gomba, mint fűszer

Egyre gyakrabban jelenik meg a gasztronómiában a gomba fűszerként. Egyes fajoknak az íze igen intenzív, főleg miután kiszárítják. Ebben a száraz, vízmentes állapotában megőrlik, és úgy használják, mint egy fűszert. Nagyon egyedivé varázsolja a legegyszerűbb omlettet is, szószoknál, sajtos ételeknél, rizottóknál pedig szinte megkerülhetetlen. Nem véletlen, hogy a gombák szárított formában ott vannak az ételízesítőkben és a leveskockában is.

A legismertebb fűszergomba hazánkban a szarvasgomba, aminek az ára már-már az aranyéval vetekszik. Ez a gombafaj csak bizonyos helyeken található meg, és erre kiképzett disznókkal, kutyákkal kerestetik, akik kitúrják a földből a drága csemegét. Már elérhető szárított, fűszer változatban, ami viszont nem olyan drága, és intenzív íze miatt csak egy keveset kell tenni az ételbe. A szarvasgombának ehhez az olcsóbb változatához főleg Erdélyben gyűjtik az alapanyagot, ebből készül a szarvasgomba fűszer. A legegyszerűbb ételt is különlegessé teszi, egyedi aromát kölcsönözve neki. (Egy korábbi cikkben írtunk róla, van egy jóval olcsóbb helyettesítője, ami hasonló élményt nyújt.)

Ázsiai sokszínűség

Aki megfordult már valamilyen ázsiai étteremben, megfigyelhette, hogy a gombának nagy szerep jut a távol-keleti porondon. Az egyik legismertebb talán a fafülgomba, mely már kapható szárított formában. Ha ezt beletesszük például egy levesbe, visszanyeri „eredeti” alakját és megtapasztalhatjuk azt a gumis állagot, ami jellemző erre a fajtára. Nem túl intenzív az íze, ezért olyan népszerű. Ezen kívül gazdag B-vitaminban, magnéziumban, vasban, kalciumban.

A másik nálunk is ismert ázsiai gombafaj a shiítake gomba, amir Japánban és Kínában már több mint kétezer éve ismernek és fogyasztanak. Mára az egész világon elterjedt. Nem véletlen, hiszen nagyban hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a kolesztereinszint javításához és gátolja a trombózis kialakulását.

A fent említett gombákból nem csak ázsiai ételeket készíthetünk. Nyugodtan helyettesíthetjük a nálunk használatosakkal, de hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, ezzel gazdagíthatjuk táplálkozásunkat.

Jó hír azoknak, akik szeretik a gombát, hogy ezeket nemcsak természetes közegben lehet megtalálni. Már szinte mindegyik fajt elő lehet állítani mesterségesen, gombakomposztból, a gomba szaporító spóráját felhasználva, megfelelő körülmények között. Ezt úgy képzeljük el, mint az embereknél a lombik programot, vagy a mesterséges megtermékenyítést. Ezzel a módszerrel ipari mennyiséget lehet előállítani a gomba bármely fajából.

A termesztett gomba minősége és tápanyagtartalma pont olyan, mint a szabadban szedett változaté, de ha az erdei gombát mégis az erdőben szeretnénk szedni, mindenképpen ellenőriztessük szakemberrel.

Szerző: Cveta Szterjopulu
Címlapfotó: eaterscollective / Unsplash