Gombás-quinoás burger fadeszkán

Kevés hozzávalóból, egészséges ételt készíthetsz!

Fotó: Karaidel / Shutterstock

Egy nap, egy őszi finomság #5: gomba

Rengeteg nemzet használja a konyhája színesítésére, manapság pedig már fontos húspótlóként is szolgál a gomba. Mutatunk egy őszi finomságot, amit gombával és quinoával tudsz elkészíteni.



Sorozatunk következő főszereplője az ősz egyik legkülöncebb "zöldsége", a gomba.

Mit érdemes tudni róla? 

Erdei gomb\u00e1k egy kos\u00e1rban

Ha bizonytalan vagy a gombák milyenségét illetően, akkor kérdezz meg egy gombaszakértőt!

Fotó: Svitlana / Unsplash


Hamar megtanuljuk az iskolában, hogy a gombák nem növények de nem is állatok. De akkor micsodák? Sejtmagvas, szerves anyagokkal táplálkozó élőlények.

A gombák, fajtától függetlenül, B-vitaminban gazdagok. A bennük található "vitaminkoktél" pedig úgy általában segít megvédeni a szívet. Léteznek úgynevezett gyógygombák is, amiket különböző betegségek elleni küzdelemben vetnek be. Egyes gombák megelőzik az érrendszeri betegségek kialakulását, mások pedig a cukorbetegség ellen védenek meg.

Természetesen léteznek mérgező gombák is, ezért az erdei szedés nagy odafigyelést igényel. Nemrég csináltunk egy kvízt, mielőtt elindulnál az erdőbe, lemérheted, mennyire vagy felkészült.

Ha pedig még olvasnál a témában, akkor nézd meg a japán gombafajtákról szóló cikkünket!

Húsmentes gombás-quinoás burger

Gomb\u00e1s-quino\u00e1s burger fadeszk\u00e1n

Nem csak vegetáriánusoknak!

Fotó: Karaidel / Shutterstock


Hozzávalók:
  • 4 közepes portobello gomba, aprítva
  • 1/2 pohár dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 1/4 pohár apróra vágott vöröshagyma
  • 3 zöldhagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál rizsborecet
  • 1 pohár főtt quinoa
  • 1/2 pohár kukoricakeményítő
  • Teljes kiőrlésű hamburger buci
  • Szeletelt paradicsom
Rozmaringos majonéz:
  • 1/2 pohár majonéz
  • 1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
  • 1 teáskanál citromlé
Így készül
  1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Tedd a gombát, diót, fokhagymát, olajat, sót egy tepsibe, keverd őket össze. Süsd őket körülbelül 20 percig. Ha elkészültek, tedd félre őket kihűlni.
  2. Ha kihűltek, akkor egy robotgépben daráld össze a gombakeveréket, hagymát, zöldhagymát és az ecetet. Az elkészült masszát kanalazd át egy edénybe és add hozzá a quinoát és a kukoricakeményítőt. Jól keverd el őket. Fedd le a tálat fóliával, és tedd hűtőbe két órára.
  3. Amikor letelt a két óra, melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Készíts körülbelül 7 centiméter széles, nem túl vastag pogácsákat a masszából. Pici olajon süsd meg mindkét oldalukat, aztán mehetnek be a sütőbe. Süsd őket tíz percig. Közben keverd össze a rozmaringos majonéz hozzávalóit.
  4. Kezdődhet a hamburger összerakása. Tegyél egy pogácsát a buciba, a tetejére mehet a rozmaringos majonéz, egy szelet paradicsom. Természetesen tehetsz bele salátát, hagymát vagy más zöldségeket is, amiket szeretsz.
Jó étvágyat!