sárga gomba fehér háttér előtt

Akkora mint egy görögdinnye!

Videón a görögdinnye nagyságú gomba, az internet új sztárja

Elképzelhető, hogy még nem hallottál az óriás gombáról, abban viszont biztosak vagyunk, hogy a cikkben szereplő videó meg fogja hozni a kedved a megkóstolásához. De vajon mit lehet kezdeni egy görögdinnye nagyságú gombával?



Lehetséges, hogy már te is láttad azt az óriáspöfeteges videót, ami szinte felrobbantotta az internetet. Mindenki arra kíváncsi, mégis honnan került most elő ez a gigantikus gomba.

Összeszedtük az összes fontos tudnivalót arról, hogy merre lehet megtalálni és hogy mit lehet vele kezdeni.

Merre keresd?

\u00f3ri\u00e1sp\u00f6feteg gomba a mez\u0151n

Keresd a Mátra-Bükki térségben.

Fotó: Henri Koskinen / Shutterstock


Az óriáspöfeteg szereti a nyílt, füves mezőket, réteket, de az erdőszéleken is felbukkanhat. Hazánkban gyakran előfordul a Mátra és a Bükk térségében. Általában augusztustól egészen október végéig szedhető.

Ha szeretnél még többet megtudni a gombákról, akkor nézd meg a róluk készült kvízünket!

Hogy néz ki?

p\u00f6feteg a f\u0171ben f\u00e9lbev\u00e1gva

Legyen a belseje fehér és rugalmas!

Fotó: Cyanid / Shutterstock


A gomba nagyjából 10-30 centiméter átmérőjű szokott lenni, de a rekordgyanúsak elérhetik az 50 centimétert is - ilyen a lenti videóban látható példány.

Ha megtaláltad a focilabda nagyságú gombát, akkor vágd félbe és győződj meg arról, hogy a belseje fehér színű, húsos és rugalmas. Ha ilyen gombát találtál, akkor ez azt jelenti, hogy a pöfeteg még fiatal és elfogyasztható.

A legbiztonságosabb persze mindig az, ha megkérdezel egy gombaszakértőt.

​Hogyan készítsd el?

@katherinewants

It happened 🙁 A hard no #puffball #mushroom #ohno #katherinewants


Íze legjobban a tofu semleges ízéhez hasonlít, ezért sok fűszert használj az elkészítéséhez. Ha szereted a gombát, ez a recept el fogja nyerni a tetszésedet.

Így készítsd el:

  1. Vágd félbe!
  2. Önts a szeletekre olívaolajat! Mehet rá egy kis só és bors is!
  3. Dobj a serpenyőbe egy kis vajat és kezd el sütni a gombát. Ha szeretnél, tehetsz hozzá fokhagymát és friss fűszernövényeket.
  4. Ha a gombának lett egy kis kérge, akkor el is készült!