Annyira sok magyar kezdte enni, hogy hamarosan hiánycikk lehet ez a finomság

2024. március 06.

Megtízszereződött a fogyasztás pár év alatt, a hazai termelés már nem tudja kielégíteni a keresletet.

Magyarországon több mint 100 éves hagyománya van a gombatermesztésnek. Budafokon és Nagytétényben már a 19. század végén termesztettek csiperkét, ami azóta is az egyik legnépszerűbb gombafaj a vásárlók körében. Noha a hazai fogyasztást most még fedezné az itthon megtermelt mennyiség, az exportra kerülő tételek miatt szükség van a behozatalra is – olvasható az Agrárszektor elemzésében.

Ráadásul egyre kevesebben foglalkoznak Magyarországon gombatermesztéssel. Az elmúlt 10-15 évben jelentősen visszaesett a termesztők száma. Az 1990-es években volt egy óriási fellendülés, amikor a magyar gombaipar 10 év alatt megtízszerezte a termelési kapacitását. A 2000 évek elejére közel 200-300 közötti gombtermesztő több mint 30 ezer tonnát meghaladó mennyiségben termelt gombát éves szinten.

Mára az aktív gombatermesztők száma 50 alatt van. A termelés is visszaesett 20-22 ezer tonna körüli éves mennyiségre. Jelenleg két nagyobb termesztő vállalat van, amelyek egyenként több 10 ezer négyzetméteren termelnek. A kisebb termelők jellemzően pár száz négyzetméter és néhány ezer négyzetméter felületű farmokkal rendelkeznek. Mindeközben nem kérdés, hogy a vegán, vegetáriánus életmód elterjedésével és nem utolsó sorban az egyre szélesebb körben hódító kulináris trendeknek köszönhetően a gombafogyasztás több fajra is ki fog terjedni. A világ gombatermesztésének értéknagysága jelenleg megközelítőleg 50 milliárd dollár, ami az elkövetkező 1-2 évtizedben várhatóan meg fog duplázódni” – árulta el az Agrárszektornak Mutsy Árpád, a Magyar Gombatermesztők Egyesületének (MaGoTe) elnöke.

Vezet a csiperke, jön fel a shiitake gomba

Magyarországon hagyományosan a fehér csiperkegomba termesztése zajlik a legnagyobb mennyiségben, jóllehet a laskagomba termesztésnek is komoly hagyománya van. Utóbbi gombafajtának a termesztése az elmúlt 1-2 évtizedben újra elkezdett növekedni. Az elmúlt 5 évben a barna kalapú csiperkegomba termesztése és fogyasztása évi 10% feletti növekedést produkál, de elindult egyéb egzotikus fajok nagyobb fogyasztása is. Mutsy Árpád információi szerint a Shiitake gomba termesztése nőtt meg jelentősen, bár egyelőre még így is csak heti 1-2 tonnáról lehet beszélni. Összeségében elmondható, Magyarországon jellemzően a friss gomba dominál. Megközelítőleg a kereslet 70-90%-át ez adja. Az 1990-es évek elején jellemző, fejenkénti 100-200 grammos éves fogyasztás mára 1,5 kg/fő fölé emelkedett. Ez a MaGoTe elnöke szerint megduplázható lesz a következő évtizedben, ehhez azonban elegendő magyar gomba is kelleni fog.

Címlapfotó: Brittani Burns / Unsplash