barna cserépedényben gomba, mellette fehér tálon barna gombócok
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: burgonyaropogós gombamártással

Hideg majonézes gombamártás és a sütőből frissen kivett forró burgonyaropogós: tökéletes páros baráti beszélgetéshez egy bor mellé, vagy akár családi ebéden előételnek.



Hozzávalók

a burgonyaropogóshoz

  • 500 g burgonya
  • 2 tojássárgája
  • 80 g liszt
  • 50 g zsemlemorzsa és durvára tört kukoricapehely keveréke
  • só, frissen őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 30 ml olívaolaj

a gombamártáshoz

  • 200 ml majonéz
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 150 g csiperke
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 2 szál szárzeller
  • só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj

Így készül

  1. A gombát megtisztítjuk, felcsíkozzuk. A szárzellert felkarikázzuk. Lábasban megfuttatjuk őket egy kevés olívaolajon, majd felöntjük borral, sózzuk, ízesítjük bazsalikommal, majd 10 percig forraljuk.
  2. Ha kihűlt, a majonézhez öntjük, belekeverjük a felaprított petrezselymet és a borsot. Jól összekeverjük és hűtőbe tesszük. Később hidegen tálaljuk.
  3. A burgonyaropogóshoz a burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűtve meghámozzuk, s egy tálban áttörjük. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet és a fűszereket, s jól eldolgozzuk.
  4. Lisztezett deszkán gombócokat formálunk belőle, melyeket megforgatunk a morzsakeverékben.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-on fél óra alatt pirosra sütjük, a gombamártással tálaljuk.