
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: burgonyaropogós gombamártással
2022-03-30
Hideg majonézes gombamártás és a sütőből frissen kivett forró burgonyaropogós: tökéletes páros baráti beszélgetéshez egy bor mellé, vagy akár családi ebéden előételnek.
Hozzávalók
a burgonyaropogóshoz
- 500 g burgonya
- 2 tojássárgája
- 80 g liszt
- 50 g zsemlemorzsa és durvára tört kukoricapehely keveréke
- só, frissen őrölt bors
- őrölt szerecsendió
- 30 ml olívaolaj
a gombamártáshoz
- 200 ml majonéz
- 100 ml száraz fehérbor
- 150 g csiperke
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kiskanál bazsalikom
- 2 szál szárzeller
- só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Így készül
- A gombát megtisztítjuk, felcsíkozzuk. A szárzellert felkarikázzuk. Lábasban megfuttatjuk őket egy kevés olívaolajon, majd felöntjük borral, sózzuk, ízesítjük bazsalikommal, majd 10 percig forraljuk.
- Ha kihűlt, a majonézhez öntjük, belekeverjük a felaprított petrezselymet és a borsot. Jól összekeverjük és hűtőbe tesszük. Később hidegen tálaljuk.
- A burgonyaropogóshoz a burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűtve meghámozzuk, s egy tálban áttörjük. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet és a fűszereket, s jól eldolgozzuk.
- Lisztezett deszkán gombócokat formálunk belőle, melyeket megforgatunk a morzsakeverékben.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-on fél óra alatt pirosra sütjük, a gombamártással tálaljuk.
From Your Site Articles
- Egy nap, egy recept: vegetáriánus gombás fasírt - Vince ›
- Egy nap egy recept: csinos erdei gombakrémleves - Vince ›
- KVÍZ! Felismered ezeket a gombákat? - Vince ›
- Egy nap egy recept: Hasselback burgonya ›
- 13 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a krumpliról - Vince ›
- Ez a krumplisütési technika eddig a nagymamák titka volt - Vince ›