Rétestésztás batyuk, kék lapon, szürke terítőn, háttérben tálka szósszal

Batyu minden földi jóval

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: gombás-sonkás batyu pikáns szósszal

Gomba a batyuban, gomba a szószban. Snacknek vagy salátával főételnek egyaránt kiváló választás ez a finomság.



​Hozzávalók

  • 700 g friss gomba (ízlés szerint csiperke, őzláb,vargánya stb.)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 g szeletelt bacon
  • 1 db kápia paprika
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál csilipehely
  • 2 csomag mélyhűtött leveles tészta
  • só, bors, szójaszósz ízlés szerint

Így készül

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
  2. Az olajon pirítsuk meg a bacont és a hagymát, majd tegyük rá az apróra vágott gombát és paprikát. Sózzuk, borsozzuk, és pároljuk 10–15 percig fedő alatt.
  3. Vegyük ki a serpenyőből a gombás massza negyedét, tegyük félre, majd a maradékhoz öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk sűrűre.
  4. A tésztát tegyük deszkára és nyújtsuk ki. Vágjuk rombuszformákra, a tejszínes töltelékből tegyünk mindegyik közepére kiskanálnyit, majd villával összedolgozva a széleit hajtsuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve kenjük meg felvert tojással a kis batyukat, majd süssük készre 25–30 perc alatt.
  5. Amíg sül, a félretett sült gombát turmixoljuk össze csilipehellyel és ízlés szerint szójaszósszal. Ebbe mártogathatjuk a frissen sült táskákat.