barna-sárga hengeres tészták egy fehér tányéron
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: vargányás falatkák

Gombás vendégváró falat a sütőből. A recept titka, hogy kétféle gombát használ: a csiperke a vargányával kombinálva remek ízt ad ki.



Hozzávalók

  • 500 g leveles tészta
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g csiperkegomba
  • 20 g szárított vargánya
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál fekete hagymamag
  • 30 ml olívaolaj
  • friss kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Így készül

  1. Egy deci forró vízben legalább fél órát áztatjuk a vargányát.
  2. Széles serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd a felaprított fokhagymával is összeforgatjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott csiperkegombát és nagy lángon pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és friss kakukkfüvet morzsolunk rá.
  3. Ha a gomba színt kapott, hozzáadjuk a vargányát az áztatóvízzel együtt, majd megvárjuk, hogy a folyadék elpárologjon. Félretesszük, amíg langyosra hűl.
  4. A leveles tésztát milliméter vékonyságúra nyújtjuk és 10 centi széles csíkokra vágjuk. A közepükre gombát helyezünk és rudakat formázunk belőlük úgy, hogy a tésztát a felvert tojással rögzítjük.
  5. Néhány centis falatkákra vágjuk a hengereket, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, végül pedig megkenjük felvert tojással és megszórjuk a feketehagymamaggal.
  6. 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.