ősz hajú férfi mosolyog

Kedvenc receptjével búcsúzunk a 92 évesen elhunyt ex-minisztertől

Az április 11-én elhunyt Kossuth-díjas író, ex-miniszter nagyon szeretett enni.


Április 11-én életének 93. évében elhunyt Görgey Gábor. A Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, rendező, aki az 1848-49-es szabadságharc híres tábornokának, Görgey Artúrnak a leszármazottja volt, 2002 és 2003 között a nemzeti kulturális örökség minisztere pozíciót töltötte be.

Görgey Gábor számos műfajban alkotott maradandót: első kötete Füst és fény címmel jelent meg 1956-ban, ebben verseket publikált. Első drámája, a Komámasszony, hol a stukker? nagy sikerrel szerepelt a hazai színházakban, az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatták. Több életrajzi ihletésű művet is írt, regényírói munkássága is jelentős volt, Adria szirénje című regénye például 2000-ben elnyerte az Év Könyve-díjat.

A 2000-es évek elején a budapesti Zsolt udvar étteremben indult gasztrokulturális műsorban a házigazda ismert embereket hívott közös beszélgetésre és falatozásra. 2003 márciusában Görgey Gábor volt a vendég, az ő kedvencét főzték. Az alábbi menüt készítette neki a kor egyik neves szakácsa, Benke Laci bácsi:

húsleves gazdagon, lazactörzs kapros rákraguval és aranygaluska erdei öntettel.