emberek üres bevásárlókocsikkal állnak sorban

Bejelentették: 30 százalékkal drágul a legnépszerűbb nyári gyümölcsünk

A zsugorodó termőterület és a termelési költségek növekedése áll a háttérben.


Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők – idézi az Agrárszektor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közleményét. A termelési költségek jelentős növekedése miatt azonban egyre inkább elkerülhetetlennek látszik az áremelkedés.

Az ültetés még nem ért véget, de becslések szerint 20-30%-kal zsugorodhatott a termőterület. A kereskedőknek ezért azt javasolják, hogy kezdjék el idejében az egyeztetéseket a zökkenőmentes áruellátás érdekében.

Az árakról nem közöltek pontosabb becslést, de azt már most tudni, hogy a termelési költségek jelentős emelkedése 30%-nál nagyobb áremelést is indokolhat.

Az egyesület abban bízik, hogy a dinnye ennek ellenére elérhető termék marad, de a gazdáknak - mint írták - olyan árat kell kapniuk, hogy megérje folytatniuk a munkát.

k\u00e9t piros dinnyeszelet fekete h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: shri / Unsplash

Ha nem így lesz, akkor szerintük a következő években újabb visszaesésre kell készülni. A dinnyeszezonig nincs sok hátra, a sárgadinnyét már a jövő héten elkezdhetik szedni, ha jó lesz az idő.

A boltokba várhatóan június második hetében jutnak el az első szállítmányok - tették hozzá.