zöld bicikli görögdinnyét formázó kerekekkel

Ne dobd ki a dinnyehéjat, nagy hasznát tudod venni a konyhában!

Egészen meglepő és zseniális dolgokra használható a kidobásra ítélt héj.


A görögdinnye az egyik kedvenc magyar nyári gyümölcs, ráadásul rendkívül jó frissítő is, hiszen 90 százalék a víztartalma. Az oekotest.de minapi cikke egy további jó tulajdonságára hívta fel a figyelmet: ha nem is esszük meg, a héja attól még nagyon hasznos része a dinnyének. Mutatjuk, a német oldal szerint milyen sokoldalúan lehet hasznosítani ahelyett, hogy a kukában végezné.

Készíts smoothie-t vagy salátát

A zöld és piros rész közötti vékony fehér rész gazdag C-vitaminban és rostokban. Vágd ki ezt a részt és dobd bele a következő zöldségturmixodba. Íze egyébként az uborkára emlékeztet, ezért ha nincs otthon éppen uborka, apróra vágva simán mehet a salátába is.

Tedd el lekvárnak

500 gramm görögdinnye héjhoz egy fél citrom és 250 gramm befőző (más néven zselésítő) cukor szükséges. Távolítsd el a külső zöld réteget a héjról, a maradék fehéret egy kis piros hússal együtt vágd kockákra. Add hozzá a cukrot és hagyd így fél napot állni. Ha ez megvan, forrald fel és addig főzd, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe.

Készíts belőle snacket

Kiválóan megy sajtokhoz, de megkoronázható vele egy üde nyári saláta is.

Hozzávalók:

  • 500 g görögdinnye héj, amin van egy kis piros hús is.
  • 200 ml almaecet
  • 200 ml víz
  • 200 g cukor
  • 1 teáskanál só
  • gyömbér, bors, citromhéj, szegfűszeg

Így készül:

  1. Vágjuk apró kockákra a húsos dinnyehéjat.
  2. Forraljuk fel az ecetes, cukros, sós, fűszeres vizet. Ha már forr az elegy, 5 percig főzzük benne a dinnye darabokat.
  3. Forrón töltsük üvegekbe és tegyük be a hűtőbe.
  4. Pár napon belül fogyasszuk.