
Ne dobd ki a dinnyehéjat, nagy hasznát tudod venni a konyhában!
Egészen meglepő és zseniális dolgokra használható a kidobásra ítélt héj.
A görögdinnye az egyik kedvenc magyar nyári gyümölcs, ráadásul rendkívül jó frissítő is, hiszen 90 százalék a víztartalma. Az oekotest.de minapi cikke egy további jó tulajdonságára hívta fel a figyelmet: ha nem is esszük meg, a héja attól még nagyon hasznos része a dinnyének. Mutatjuk, a német oldal szerint milyen sokoldalúan lehet hasznosítani ahelyett, hogy a kukában végezné.
Készíts smoothie-t vagy salátát
A zöld és piros rész közötti vékony fehér rész gazdag C-vitaminban és rostokban. Vágd ki ezt a részt és dobd bele a következő zöldségturmixodba. Íze egyébként az uborkára emlékeztet, ezért ha nincs otthon éppen uborka, apróra vágva simán mehet a salátába is.
Tedd el lekvárnak
500 gramm görögdinnye héjhoz egy fél citrom és 250 gramm befőző (más néven zselésítő) cukor szükséges. Távolítsd el a külső zöld réteget a héjról, a maradék fehéret egy kis piros hússal együtt vágd kockákra. Add hozzá a cukrot és hagyd így fél napot állni. Ha ez megvan, forrald fel és addig főzd, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe.
Fotó: Geert Pieters / Unsplash
Készíts belőle snacket
Kiválóan megy sajtokhoz, de megkoronázható vele egy üde nyári saláta is.
Hozzávalók:
- 500 g görögdinnye héj, amin van egy kis piros hús is.
- 200 ml almaecet
- 200 ml víz
- 200 g cukor
- 1 teáskanál só
- gyömbér, bors, citromhéj, szegfűszeg
Így készül:
- Vágjuk apró kockákra a húsos dinnyehéjat.
- Forraljuk fel az ecetes, cukros, sós, fűszeres vizet. Ha már forr az elegy, 5 percig főzzük benne a dinnye darabokat.
- Forrón töltsük üvegekbe és tegyük be a hűtőbe.
- Pár napon belül fogyasszuk.
- Magyar görögdinnyét ennél? Mutatjuk, mit kell tenned ehhez! - Vince ›
- Világszenzáció a hódmezővásárhelyi férfi görögdinnyéje - kép - Vince ›
- Így még biztosan nem kóstoltad még a görögdinnyét - Vince ›
- A fogyasztók is megérzik a görögdinnye-piac változásait - Vince ›
- 7 ok, hogy ne csak az ízéért együk a görögdinnyét - Vince ›