
Még egy kicsit tart a dinnyeszezon: útmutató a tökéletes darab kiválasztásához
Ismered az érzést, amikor minden álmod az édes és lédús görögdinnye, csakhogy miután felvágod, kiderül, hogy egy ízetlen csalódást sikerült választanod?
Mint minden más, a görögdinnye kiválasztása is javul a gyakorlással. Ha legközelebb dinnyét veszel, figyeld ezeket a vizuális és fizikai jeleket, melyeket a delish cikke alapján gyűjtöttünk össze, és segítenek majd kiválasztani a legérettebb, legédesebb, leglédúsabb gyümölcsöt.
Várd ki a megfelelő évszakot!
Ez minden friss terméknél aranyszabály. Ha a görögdinnyének még nincs szezonja − ami júniustól augusztusig tart −, akkor esélyes, hogy ízetlen dinnyét fogsz ki.
Nézd meg a szárát!
Minden gyümölcs és zöldség esetében a legjobb ízű az, amelyiknek volt esélye teljesen megérni. A jelenlegi élelmiszertermelő és -szállító rendszerek miatt azonban sok friss terméket még éretlenül szednek le. Bár a görögdinnye a leszedés után is érik még kicsit, ahelyett, hogy édesebbé és ropogósabbá válna, a húsa inkább puha és lisztes lesz.
Az érettség ellenőrzésére szolgáló egyik gyors vizuális támpont a dinnye szárának vizsgálata: keresd a kiszáradt barna farkat. A zöld szár azt jelzi, hogy a dinnyét túl korán szedték le, még növekedése közben, mielőtt teljesen beérett volna.
Keresd a jellegzetes csíkokat és a gazdag színeket
Fotó: Loren Joseph / unsplash
Fontos, hogy a jellegzetes tigriscsíkos mintázat minél hangsúlyosabb legyen, és hogy a sötétzöld csíkok minél mélyebbek és kontrasztosabbak legyenek.
Szúrd ki az aranyszínű foltot
Azok a krémfehér, százszorszépsárga vagy aranysárga foltok a görögdinnye hasán azt jelzik, hogy a görögdinnye növekedése során hol érintkezett a talajjal.
A gazdagon mustársárga foltok jók, viszont a fehér foltok azt jelentik, hogy a dinnye nem kapott elég napot, és valószínűleg nem lesz túl édes.
Ellenőrizd a rozsdásodást és a pólyásodást
Akárcsak az almánál, a felszíni kozmetikai hibák, mint a rozsdásodás és a pólyásodás gyakran édes és lédús gyümölcsöt jeleznek. A pöttyös, texturált pólyahálók a virágzás során történő beporzás eredményeként alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy a méhek már azelőtt tudták, hogy ez egy jó gyümölcs, mielőtt még dinnye lett volna.
A méret tartalom nélkül nem számít
Fotó: Caju Gomez / unsplash
Mivel a görögdinnye 90 százalékban víz, méretéhez képest nehéznek kell lennie. Ha nagynak, de meglepően könnyűnek tűnik, akkor nagy az esélye, hogy túlérett, elkezdett kiszáradni, és már nem lesz olyan lédús.
Pofozd meg − óvatosan!
Adj neki egy kis gyengéd pofont vagy koppintást. Ha tompa, puffanó hangot ad, tedd vissza, mert valószínűleg a héja nagyon vastag, és kevés az üdítően lédús, piros hús. Ha ropogós, rezonáns, üreges csattanást hallat, megvan a győztes. Nyugalom, minél többet gyakorlod, annál jobb leszel a meghallásában!
- Magyar görögdinnyét ennél? Mutatjuk, mit kell tenned ehhez! - Vince ›
- Világszenzáció a hódmezővásárhelyi férfi görögdinnyéje - kép - Vince ›
- A görögdinnyének nem is a húsa a legegészségesebb része! - Vince ›
- Ne dobd ki a görögdinnye héját, hasznát tudod venni! - Vince ›
- A fogyasztók is megérzik a görögdinnye-piac változásait - Vince ›
- 7 ok, hogy ne csak az ízéért együk a görögdinnyét - Vince ›