görögdinnye szelet szívecskével a medenceparton
Fotó: KEnta Kikuchi / unsplash

Még egy kicsit tart a dinnyeszezon: útmutató a tökéletes darab kiválasztásához

Ismered az érzést, amikor minden álmod az édes és lédús görögdinnye, csakhogy miután felvágod, kiderül, hogy egy ízetlen csalódást sikerült választanod?


Mint minden más, a görögdinnye kiválasztása is javul a gyakorlással. Ha legközelebb dinnyét veszel, figyeld ezeket a vizuális és fizikai jeleket, melyeket a delish cikke alapján gyűjtöttünk össze, és segítenek majd kiválasztani a legérettebb, legédesebb, leglédúsabb gyümölcsöt.

​Várd ki a megfelelő évszakot!

Ez minden friss terméknél aranyszabály. Ha a görögdinnyének még nincs szezonja − ami júniustól augusztusig tart −, akkor esélyes, hogy ízetlen dinnyét fogsz ki.

​Nézd meg a szárát!

Minden gyümölcs és zöldség esetében a legjobb ízű az, amelyiknek volt esélye teljesen megérni. A jelenlegi élelmiszertermelő és -szállító rendszerek miatt azonban sok friss terméket még éretlenül szednek le. Bár a görögdinnye a leszedés után is érik még kicsit, ahelyett, hogy édesebbé és ropogósabbá válna, a húsa inkább puha és lisztes lesz.

Az érettség ellenőrzésére szolgáló egyik gyors vizuális támpont a dinnye szárának vizsgálata: keresd a kiszáradt barna farkat. A zöld szár azt jelzi, hogy a dinnyét túl korán szedték le, még növekedése közben, mielőtt teljesen beérett volna.

​Keresd a jellegzetes csíkokat és a gazdag színeket

dinny\u00e9k egym\u00e1s hegy\u00e9n h\u00e1t\u00e1n

Fotó: Loren Joseph / unsplash

Fontos, hogy a jellegzetes tigriscsíkos mintázat minél hangsúlyosabb legyen, és hogy a sötétzöld csíkok minél mélyebbek és kontrasztosabbak legyenek.

​Szúrd ki az aranyszínű foltot

Azok a krémfehér, százszorszépsárga vagy aranysárga foltok a görögdinnye hasán azt jelzik, hogy a görögdinnye növekedése során hol érintkezett a talajjal.

A gazdagon mustársárga foltok jók, viszont a fehér foltok azt jelentik, hogy a dinnye nem kapott elég napot, és valószínűleg nem lesz túl édes.

​Ellenőrizd a rozsdásodást és a pólyásodást

Akárcsak az almánál, a felszíni kozmetikai hibák, mint a rozsdásodás és a pólyásodás gyakran édes és lédús gyümölcsöt jeleznek. A pöttyös, texturált pólyahálók a virágzás során történő beporzás eredményeként alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy a méhek már azelőtt tudták, hogy ez egy jó gyümölcs, mielőtt még dinnye lett volna.

​A méret tartalom nélkül nem számít

vid\u00e1m n\u0151 egy szelet g\u00f6r\u00f6gdinny\u00e9t tart az arca el\u0151tt

Fotó: Caju Gomez / unsplash

Mivel a görögdinnye 90 százalékban víz, méretéhez képest nehéznek kell lennie. Ha nagynak, de meglepően könnyűnek tűnik, akkor nagy az esélye, hogy túlérett, elkezdett kiszáradni, és már nem lesz olyan lédús.

​Pofozd meg − óvatosan!

Adj neki egy kis gyengéd pofont vagy koppintást. Ha tompa, puffanó hangot ad, tedd vissza, mert valószínűleg a héja nagyon vastag, és kevés az üdítően lédús, piros hús. Ha ropogós, rezonáns, üreges csattanást hallat, megvan a győztes. Nyugalom, minél többet gyakorlod, annál jobb leszel a meghallásában!