nő arca elé egy szelet görögdinnyét tart
Fotó: Caju Gomes / Unsplash

Magyar görögdinnyét ennél? Ezt a dátumot kell kivárnod!

Megmutatjuk, mikortól és hol kapható magyar dinnye.


Az Agrárszektor szakember megkérdezésével készített gyors körképet a hazai görögdinnye piacról. A cikkből kiderült, hogy a hazai szezon a július 4-i hét elején kezdődött el, előző péntektől már nagyüzemben folytak a szedések, ami azt jelenti, hogy a nagyobb, kamionos tételek a július 4-i héttől kezdtek megjelenni az áruházláncokban.

Ha biztosra akarsz menni, és meg akarod várni, hogy az áruházláncokban mindenhova eljusson a magyar dinnye, érdemes még 1-2 napot várnod.

A magyarországi termés elegendő lesz ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén nyáron is döntő részben hazai dinnyét lehet majd vásárolni az üzletekben, áruhiánytól nem kell tartani.

Egyrészt tehát lesz magyar dinnye a boltokban, másrészt a rengeteg napsütésnek köszönhetően a minősége is kiválónak ígérkezik.

A megkérdezett szakember rámutatott, hogy ugyan tapasztalható importnyomás a magyar piacon, mivel minden mediterrán országban és a környéken is - egyebek mellett Makedóniában, Szerbiában, Albániában - megindultak a szabadföldi szedések, ráadásul ezekben az országokban is túlnyomórészt meleg időjárás uralkodott, de dömpingről egyelőre nem érkeztek jelentések.

A termesztési költségek emelkedése miatt ugyanakkor az európai dinnyetermő terület további csökkenése várható.