gránátalma magok
Fotó: 2Dvisualize / Shutterstock

Magyarországot is meghódította a csodagyümölcs, ami növeli az állóképességet

Ha fitt és üde szeretnél lenni még idős korban is, érdemes a cikkben szereplő, már itthon is könnyen elérhető gyümölcsöt beépítened az étrendedbe.


Szerencsére számos hazai boltban kapható ma már a gránátalma, amiről egy friss amerikai kutatás bebizonyította, hogy számos pozitív hatással bír, amellett, hogy nagyon finom.

Ez is érdekelhet: Ez az 5 legnagyobb cukortartalommal rendelkező gyümölcs

gr\u00e1n\u00e1talma l\u00f3g a f\u00e1n

Fotó: Lavi Perchik / Unsplash

A gránátalma első sorban különleges édes-fanyar ízéről ismert.

Mostanra azonban már az is bizonyítást nyert, hogy rendkívül egészséges a benne található antioxidánsoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak köszönhetően.

Egy friss amerikai kutatás szerint a gránátalma növeli az állóképességünket a korunk előrehaladtával. Hogyan? Miután elfogyasztottuk a gyümölcsöt, egy úgy nevezett posztbiotikum (szervezetünk élőflórájának anyagcsereterméke) termelődik a szervezetünkben, ami a Washingtoni Egyetem kutatói szerint megvédi a mitokondriumok (apró sejtszervek) egészséget, így még idős korban is erős marad a szervezetünk - olvasható marthastewart oldalán.

gr\u00e1n\u00e1talm\u00e1k egym\u00e1s mellett

Fotó: Jonas Renner / Unsplash


Az urolitin A (granulátumokban található biomolekulák anyagcsere terméke) bizonyítottan fokozza az izmok állóképességét, nem véletlenül egyre táplálékkiegészítőben találkozni vele.

Nemcsak a krónikus betegségben szenvedők állapotát javítja, megelőző hatása miatt azoknak is érdemes fogyasztaniuk, akik életük későbbi szakaszában aktívak szeretnének maradni

- írta David Marcinek, a kutatás vezető professzora a már említett cikk által idézett közleményben. A kutató csapat azt is megállapította, hogy azok az idős emberek, akik urolitin A tartalmú kiegészítőket szedtek, jobb eredményeket értek el fizikai állóképességi tesztjeik során.

gr\u00e1n\u00e1talma magok \u00e9s joghurt

Fotó: Dan Tang / Unsplash


A tudósok azt is megjegyezték, hogy az urolitin A kezelés javítja az emberek anyagcseréjét. A gránátalma alapú kiegészítők azoknak is segítséget jelentenek, akik mozgásszervi betegségekben szenvednek.