pink grapefruit szeletek fekete tálban

A halálos igazság a grapefruitról

Nemrégiben fedezték fel, számos jó tulajdonsága mellett egy nagyon komoly veszéllyel is jár a grapefruit fogyasztása.


A bbc.com készített egy nagyon izgalmas és nem kevésbé látványos összeállítást a grapefruit kevésbé ismert tulajdonságairól. Alábbiakban pontokba szedtük neked őket, de ha tudsz angolul, mindenképpen érdemes megnézned az eredeti 5 perces videót is.

baseball j\u00e1t\u00e9kos \u00e9ppen el\u00fcti a labd\u00e1t

Fotó: Chris Chow / Unsplash

  • 1915-ben a Brooklyn Dodgers baseball csapat azt találta ki, megdobják egy pink grapefruittal a menedzserüket. A menedzser elkapta a „labdát”, ami ennek következtében szétrobbant a kezében és beterítette piros levével az illetőt. Ő erre pánikba esett, azt hitte, vérzik.
  • Mai tudásunk szerint a citrusfélék túlnyomó többsége a vélhetően több millió éves, dél-kelet Ázsiában őshonos cédrátcitromtól, pomelótól vagy a mandarintól származik. A kevés kivételek egyike a grapefruit, ami a pomelo és a narancs keresztezéséből született – nem tudni, véletlenül, vagy szándékosan. Az írásos emlékek alapján a 17. századi karib-tengeri Barbadoson bukkant fel először.
  • Nevét találgatások övezik, hiszen megjelenik benne az angol grape, vagyis szőlő szó. Egyik elmélet szerint a szőlőre valóutalás oka, hogy a grapefruit is fürtökben terem.
  • Manapság az USA termeli a világon a legtöbb grapefruitot, pedig alig 200 éve ismerik ott a gyümölcsöt, mégis ennyi idő alatt is meghódította Kaliforniát.
  • Jellegzetes keserű ízét a héj belső részén található naringin és naringenin nevű, flavonoidok közé tartozó vegyületeknek köszönheti. A flavonoidok jelentőségét, egészségre gyakorolt pozitív hatásukat Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Javítják az emésztést, megvédik a szervezetet a rák kialakulását is „elősegítő” káros szabad gyököktől és megelőzik a gyulladások kialakulását. A grapefruit mindemellett gazdag A- és C-vitaminban.
  • Megdőlni látszik az a vélekedés, hogy cukorral lehet csillapítani a grapefruit keserű, szájösszehúzó hatását, újabb „kísérletek” alapján inkább a só segít ebben.
  • A grapfruitot túlzásba lehet vinni: szívgyógyszert vagy antibiotikumot szedőknél napi egy gyümölcs vagy egy pohár lé elfogyasztása akár veseelégtelenségig fajulhat. A furanokumarin nevű szerves vegyülete ugyanis gátolja annak az enzimnek a termelődését, ami lebontja ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyagait, így ezekből jóval több kerül a kelleténél a véráramba. 2013-ban 85 gyógyszernél mutatták ki ezt a veszélyt, ma már több százról van szó. A fő baj az, hogy nem lehet előre jelezni, kinél áll fenn a veszély, teljesen véletlenszerű, hogyan reagál a szervezet. Aki érzékeny erre a kölcsönhatásra, annál egy szem gyógyszer egy pohár grapefruittal olyan hatást vált ki, mintha 10 szem gyógyszert vett volna be.