Padlizsán, paradicsom, citrom, paprika grillrácson

Tartsunk be pár apróságot, hogy tényleg élmény legyen a grillezés

5 jótanács kezdő grillezőknek

A megfelelő felszerelés csak egy dolog, ezen kívül még jó pár körülményre oda kell figyelni grillezésnél. Összegyűjtöttünk 5 tippet, amik a tervezéstől a tisztításig hasznodra lesznek.1. Tervezz előre, bánj jól az időddel!

A gondos bevásárlás mindennek az alapja

Fotó: Rob Maxwell / Unsplash

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, neked pedig csak akkor jut eszedbe, hogy nem vettél mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezést egy alapos (bevásárló)lista készítése előzzön meg, hogy biztos lehess benne, minden szükséges hozzávalót beszereztél és azokat elérhető közelségben el is rendezted magad körül.

Ne feledd: az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30-40 perc). Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartod a kezed és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs.

Barbecue vagy grillezés?

A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

​2. Mindig figyelj a lángokra!

Vigyázzunk a lángokkal!

Fotó: Zac Cain / Unsplash

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy láng lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne önts a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetsz. Na meg a szépen izzó parazsat is tönkreteszed. Figyelj arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyj a grill körül.

​3. Bacon, bacon, bacon!

A sokoldalú bacon

Fotó: Anne Nygård / Unsplash

A bacon virsli nélkül is remek grilleznivaló, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez is passzol. Sőt! Májat, grillsajtot, cukkinit vagy akár krumplit is csomagolhatsz bele.

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelű fogóval közeledj a hús felé.

A bacon a keményebb zöldséget is megpuhítja

A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket, mint például a krumplit, előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.

​4. Hogyan süss húst és félkész grilltermékeket?

Bármi grillezhető, csak a módszer más mindig

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Lényegében bármilyen húst grillezhetsz, különösen az alacsony zsírtartalmú húsokat viszont közvetlenül azelőtt sózd csak meg, hogy a lángra tenné. A só ugyanis megköti a nedvességet, és oda a szaftos állag. Ha gy egyszerűbb megoldást preferálnál, és nem szeretnéd több órán át pácban pihentetni a grillezni való finomságot, válassz előkészített grilltermékeket.

​5. Türelem és tisztítás

A forgatásnak is megvan a maga trükkje

Fotó Paul Hermann / Unsplash

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt (legyen szó zöldségről vagy húsról, vagy akár halról) túl hamar akarjuk megfordítani, pedig a jó munkához idő kell. Ahogy ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Mikor fordíthatod meg? Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudod, hogy fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgasd, azzal csak roncsolod az állagát.

A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal töröld át, hogy ne tapadjon oda a hús, a sütés után pedig - amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró - egy kefe segítségével töröld le. Ha hagyod teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.