piros-barna csirke grillrácson, körülötte zöldségek
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: BBQ-grillcsirke

Pikáns, ropogós kérgű csirke a kerti partik kedvence lesz. Salátával, hamuban sült krumplival lehet tálalni.



Hozzávalók

  • 1 közepes csirke
  • 100 ml hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 4 evőkanál almaecet
  • 4 evőkanál olaj
  • ½ teáskanál csilipehely
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál tengeri só
  • 3 evőkanál nádcukor

Így készül

  1. Összekeverjük a BBQ-szósz hozzávalóit: a darabolt és sűrített paradicsomot a szója- és Worcestershire-szósszal, az almaecettel, az olajjal és fűszerezzük a csilivel, pirospaprikával, sóval és cukorral.
  2. A konyhakész csirkét egy csirkeollóval vagy egy éles késsel elvágjuk a hát közepénél, így ki tudjuk fektetni.
  3. Leitatjuk róla a nedvességet egy papírtörlővel, és alaposan bedörzsöljük a szósszal. Egy éjszakát, de legalább 6 órát pihentetjük lefedve a hűtőben.
  4. A csirkét bőrével lefelé tesszük a rácsra 20 percre, és lesúlyozzuk egy alufóliával bevont téglával vagy egy nehéz edénnyel. Fordítsuk meg a csirkét és mérettől függően további 30-40 percet süssük.
  5. Akkor készült el, ha megszúrva tiszta, vértől mentes húslé folyik belőle, illetve amikor a hús legvastagabb részébe szúrt maghőmérő 75 fokot mutat. A rácsról levéve pihentessük párpercet, majd tálaljuk friss salátával.