három ember főz

Szabadtéri sütögetésre készülsz? Ezek a hibák fogják megkeseríteni az élményt

Sütögetni és bográcsozni mindenhol élvezet, legyen az a saját kertedben, a Római-parton vagy a természetben. De hogy ne fuss bele semmilyen problémába, érdemes előre tervezned.A meleg, napsütötte idő tökéletes alkalom a szabadtéri szórakozásra. Ettől függetlenül az egészség és a biztonságmég így is kulcsfontosságú. Összeszedtük neked marthastewart és a huffpost oldaláról, hogy mik a leggyakoribb hibák, amiket a kültéri sütögetésekkor elkövetnek az emberek. Íme!

Ez is érdekelhet: Itt a kerti grill szezon, megrohanták a magyarok a boltokat

1. Használat után nem tisztítod meg alaposan a grillt

grillr\u00e1csok \u00e9s t\u0171z

Fotó: Danny Gallegos / Unsplash


Mint minden főzésnél, úgy a takarítás a legkevésbé szórakoztató része a sütögetésnek is. De ahhoz, hogy a grillről levett étel biztonságban elfogyasztható legyen kulcsfontosságú a megfelelő karbantartás. A piszkos grill számos kellemetlen problémát okoz, beleértve az egészségtelen rákkeltő anyagokat, penészgombát és baktériumokat, rozsdát és egyéb törmeléket, amik befolyásolják az étel ízét és minőségét.

A grillrácsokat tehát érdemes rögtön a használat után letakarítani, sőt: a forró grillrácsokat könnyebb is lemosni mint a hidegeket, továbbá a magas hő hatására a baktériumok is elpusztulnak.

2. Nem megfelelően használod a grillrácsot 

grillny\u00e1rsak

Fotó: Z Grills Australia / Unsplash


Ki ne vesztett volna már el a rácson keresztül egy drága szelet húst vagy egy tökéletesen meggrillezett gombát?

A probléma megoldása az lehet, ha nyársat, vagy egy úgy nevezett grillkosarat használsz. Utóbbi használatával például egy egész halat megsüthetsz anélkül, hogy elszenesítenéd a bőrét és a húsát.

3. Rossz helyre teszed az ételeket

par\u00e1zs

Fotó: Oğuz Yağız Kara / Unsplash


Ha grillezésről van szó, akkor alapvető fontosságú, hogy az ételeket ne a forró parázs közepére helyezd!

Ez egyértelmű szabálynak tűnhet, mégis sokan elkövetik ezt a hibát. Próbáld meg az ételeket félhold alakban elhelyezni a rács egyik oldalán.

4. Megfeledkezel el az időjárás előrejelzésről

grillez\u00e9s \u00e9s t\u0171z

Fotó: Vincent Keiman / Unsplash


Egyértelműnek tűnhet, ám mégis sokakat meg tud lepni egy hevesebb zápor. De nem csak az eső jelenthet nagy problémát: a szélsőséges hőség és az erős napsütés is bajt okozhaat. Utóbbiakra megoldást jelenthet egy nagy napernyő.

Ezenfelül az ételekről sem szabad megfeledkezned.

Figyelj oda, hogy a húsok és zöldségek ne maradjanak sokáig kint a napon!

5. Halogatod a felkészülést

grillr\u00e1cs, hagyma h\u00fasok

Fotó: Z Grills Australia / Unsplash


Szeretitek a hűvös italokat kortyolgatni miközben sütögettek?

Akkor érdemes előre gondolkodni, és már egy nappal korábban behűteni mindent. Ha időben bevásárolsz és összepakolsz, akkor sokkal stresszmentesebb lesz az egész program.