Hagyma és gomba megbarnulva grillrácson

Grillezve is isteni a legtöbb zöldség

Fotó: Mike Fox / Unsplash

Dobd fel a grillpartit zöldségekkel

A nyári grillezés kapcsán általában az a kérdés, milyen húsokból készüljön a lakoma. A zöldségek picit háttérbe szorulhatnak, ami – mint az alábbi cikkből is kiderül – nagy hiba lenne, hiszen feldobhatják a grillpartit.


​Első lépések

Ahogy a húsok, úgy a zöldségek grillezésénél is mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Ezen kívül jó, ha tudod, hogy a különböző zöldségek nem egyszerre készülnek el. A paradicsom, a paprika vagy a gomba rövidebb idő alatt kész van, de például a padlizsánnak vagy a krumplinak több idő kell.

A pácolás

A húsokkal ellentétben a zöldségeket nem is kell olyan sokáig pácolni, 10-15 perc elég nekik. Hogy miben? A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal, de akár fűszerezett (például chilis) olajba is beleteheted őket. Mértékkel egy kis kakukkfű vagy rozmaring is új a grillezett ízek új dimenzióit nyithatja meg.

Extra tipp: A hűtőben tartott zöldségeket ne egyből tedd a grillrácsra, hanem várj egy kicsit ezzel. Így rövidebb idő alatt készülnek el, és kevesebbet veszítenek víztartalmukból.

​A grillezés

Ha az előkészületekkel és a pácolással megvagy, jöhet maga a grillezés. Hogy mely zöldségek a legfinomabbak grillezve? Erre szerintünk mindenki mást mondana, de különleges finomság lehet például a grillezett répa kakukkfűvel, a padlizsán fokhagymával, vagy a cukkini zöldfűszerekkel ízesítve.

A padlizsán és a cukkini is több nedvességet tart magában, ha a héjával együtt sütöd meg. Sőt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni, és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.

A paprikát is próbáld ki grillezve, csak arra vigyázz, hogy ne legyen túl forró a grillrács, mert akkor könnyen megéghet.

Extra tipp: Így készítsd el a koktélparadicsomot: az alufóliás megoldás is egy módszer, de ha ennél környezetbarátabb dolgokban gondolkodsz, akkor akár nyársra is húzhatod, és a paradicsomok közé akár kisebb húsdarabokat is tehetsz. Így még finomabb lehet a végeredmény!
yellow corn on black metal fence Photo by Robert Krčmar on Unsplash

Így készül a legfinomabb grillezett kukorica

A főtt kukorica mennyei nyári csemege, de legalább olyan szuper kényeztetés az ízlelőbimbóknak a grillezett kukorica. Hogyan készítsd el? A zsenge kukoricacsöveket kend be fűszeres vajjal, vagy tekerd baconbe, és úgy tedd a rácsra. Ha biztosra akarsz menni, a kukoricát vágd körülbelül 5 centis karikákra és pár percig főzd elő, majd jöhet a fűszeres-vajas kence vagy a baconbe tekerés, mielőtt a grillrácsra tennéd.