kisbaba egy fa kockát tart a kezével a szájában

A 2. leggyakoribb gyerekkori ételallergia megelőzhető, állítja egy új kutatás

Kutyaharapást szőrével: ha elég korán adunk a gyereknek az allergiás reakciót kiváltó ételből, elkerülhető az ekcémás börbetegség kialakulása – állítják szakemberek.A táplálékallergének általában fehérje természetű anyagok. Ez az oka annak, hogy gyermek- és felnőttkorban egyaránt a fehérjében gazdag ételek a leggyakoribb reakciót okozó élelmiszerek. A lista élén a tej, a szója és a tojás áll. A tej után a tojás a második leggyakoribb gyerekkori allergiát okozó étel: egyes becslések szerint a tojásallergia

a kiskorúak akár 2,5 százalékánál is kialakulhat, és (szintén becslések szerint) csak a betegek fele növi ki 10 éves korára. 

Az allergiás reakciók egyáltalán nem kellemesek, gyakran viszkető ekcémaszerű bőrtünetekként jelentkeznek.

Az allergológusoknál az utóbbi években elterjedt az a vélekedés, hogy a földimogyoró-allergia megelőzhető, ha elég korán hozzászoktatják szervezetet a mogyoróhoz. Ezért azt javasolják a szülőknek, hogy amint szilárd táplálékot adnak gyermeküknek, az rögtön tartalmazzon mogyorót is. Nemrég publikált kutatásukban hasonló következtetésre jutottak a tojással kapcsolatban az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) szakemberei.

„A kisbabák táplálkozását és a 6 éves korig kialakuló ételallergiák kapcsolatát vizsgáltuk közel 2,5 ezer szülő közreműködésével" mesélte a ScienceDailynek Giulia Martone, az ACAAI munkatársa, a tanulmány egyik társszerzője. A vizsgálat során azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik az első 12 hónapban nem kaptak tojást, nagyobb eséllyel alakult ki tojásallergia. A kutatók következő lépésként arra szeretnének rájönni, hány hónapos életkorban a legjobb felvenni a kisbabák étrendjébe a tojást és milyen sűrűn érdemes adni nekik.