egy kislány zöldséget eszik

Erre az étrendre van szüksége a gyereknek az egészséges fejlődéshez

Egyre több szülő dönt úgy, hogy a gyerekét vegetáriánus étrend mellett neveli föl. Arról azonban eddig kevés kutatás született, mindez milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a gyerek fejlődésében.


A vegetáriánus étrenden élő és a húst evő gyerekek növekedése, magassága és a különböző fejlődési mutatói hasonlóak voltak, a vegetáriánus gyermekeknél nagyobb eséllyel volt megfigyelhető az alultápláltság – nagyjából így foglalható össze az a Pediatrics című folyóiratban közzétett tanulmány, amit a CNN is bemutatott.

A szerzők közel 9 ezer 6 hónapos és 8 éves kor közötti gyermek adatait elemezték a 2008 és 2019 közötti időszakból. A résztvevők a szülők bemondása alapján lettek felosztva vegetáriánus és nem vegetáriánus étrenden élőkre.

A kutatók az évek során rendszeresen megnézték a résztvevők testtömeg-indexét (BMI), testsúlyát, magasságát, koleszterinszintjét, trigliceridszintjét, D-vitaminszintjét és szérum-ferritin szintjét. A ferritin egy olyan sejtfehérje, ami tárolja a vasat, és lehetővé teszi a szervezet számára, hogy szükség esetén felhasználja azt, így a vizsgálat közvetve a vér vasszintjét méri.

A vizsgálat kezdetén 248 gyermek volt vegetáriánus (köztük 25 vegán), és további 338 gyermek vált vegetáriánussá a vizsgált időszakban.

A tanulmány szerint a vegetáriánus és nem vegetáriánus gyerekek között nem volt jelentős különbség a standard BMI, a testmagasság, a szérum-ferritin szint és a D-vitaminszint tekintetében.

A vegetáriánus gyermekek viszont közel kétszer nagyobb eséllyel voltak alultápláltak, mint a nem vegetáriánusok.
kisl\u00e1ny z\u00f6lds\u00e9get eszik

Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerzői szerint ennek egyik oka, hogy az étrend nem volt elegendő a megfelelő növekedéshez. A kutatóknak viszont nem álltak rendelkezésére konkrét részletek az étrend beviteléről vagy minőségéről, valamint a fizikai aktivitásról – ezek szintén befolyásolhatják a növekedést és a táplálkozást.

A kutatók szerint az eredmények rávilágítanak a gyermekek gondos étrendtervezésének fontosságára, ezt a szülőknek mindenképpen figyelembe kell venniük, amikor a húsmentes étrendet fontolgatják.

„A vegetáriánus étrend minden gyerek számára egészséges választás lehet. A kulcs az, hogy biztosítsuk, hogy jól megtervezett legyen. Egy hivatásos dietetikus, táplálkozási szakértő segítségével a gyerekek fejlődését és tápanyagszükségletét is nyomon lehet követni, hogy biztosítsák a megfelelő mennyiségű táplálékot"

– írják a szerzők.

Szakvélemények szerint egyébként a csecsemők és gyermekek vegetáriánus étrendje során a szülőknek rendszeresen biztosítani kell a tojást, a tejtermékeket, szójatermékeket, a dióféléket és a magvakat is – mindezt a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék mellett.

Különösen ügyelni kell a vasban és B12-vitaminban gazdag élelmiszerek bevitelére, mivel ezeknek a tápanyagoknak a növényi eredetű forrásai kevésbé hasznosulnak a szervezetben az állati eredetű élelmiszerekhez képest. A különböző babfélék, a sötét leveles zöldségek és az édesburgonya például vasban gazdagok, a tejtermékek és a gabonafélék pedig jó B12-vitamin-forrást jelentenek.