két ember ül székeken, zöld fű

Ezeknek a gyógyszereknek a szedésével vigyázz a hőségben, mert bajt okozhatnak!

A hőhullámok idején akár életveszélyes is lehet, ha ezeket a gyógyszereket szeded.A nyári hőség elleni óvintézkedések közé tartoznak a hűtési stratégiák, például a légkondicionáló bekapcsolása, a sok vízbevitel és a ventilátorok használata. Sajnos még a legnagyobb elővigyázatosság esetén is előfordulhat, hogy valaki a meleg időjárás miatt rosszul lesz. Egy új kutatás most például különös összefüggést talált a szívroham és a beszedett gyógyszerek között.

egy ember laptopozik

Fotó: Glenn Carstens-Peters / Unsplash


A tanulmány elkészítéséhez összesen 2494 olyan nem halálos kimenetelű szívroham esetet vizsgáltak meg a kutatók, amik a nagy nyári hőségben következtek be. Egy korábbi kutatás egyébként már megállapította, hogy a hő és a hideg nagy mértékben befolyásolja a szívinfarktus esélyét. Így nem túl fényes a jövő, ugyanis a bolygó felmelegedése miatt a kutatók a szívrohamok számának növekedését jósolják - számolt be a hírről a ysph oldala.

sz\u00ednes gy\u00f3gyszerek

Fotó: Myriam Zilles / Unsplash


Az említett friss kutatás külön megvizsgálta azt is, hogy a szívroham előtt milyen gyógyszereket szedtek a betegek, illetve hogy a szívroham napján mennyire volt meleg az idő.
egy barnahaj\u00fa n\u0151 napozik

Fotó: Amy Humphries / Unsplash


Normális esetben a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél az úgynevezett béta-blokkolók javítják az életminőséget, míg a thrombocyta-aggregáció gátló gyógyszerek (aszpirin, clopidogrel, ticlopidin) csökkentik a szívroham kockázatát.

Az új kutatás adatai alapján azonban az derült ki, hogy ezek a gyógyszerek nagyobb valószínűséggel váltanák ki szívrohamot a melegebb napokon.

A thrombocyta-aggregáció gátló gyógyszerek szedése 63, a béta-blokkolók pedig 65 százalékos kockázatnövekedést idéztek elő. Azoknál a résztvevőknél, akik mindkét gyógyszert szedték, azoknál 75 százalékkal magasabb volt a kockázat. Ebből következik, hogy azok az emberek, akik nem szedték az említett gyógyszereket, kisebb eséllyel kaptak szívinfarktust a forró napokon.

emberek s\u00e9t\u00e1lnak az utc\u00e1n

Fotó: Jacek Dylag / Unsplash


A kutatók során megvizsgálták a fiatalabb (25 és 59 év közöttiek) korosztályt is és hasonló eredményre jutottak. Azok, akik béta-blokkolókat és thrombocyta-aggregációt gátló gyógyszereket szedtek, hajlamosabbakká váltak a hővel összefüggő szívrohamra.

A szakemberek tehát úgy sejtik, egyes gyógyszerek megnehezíthetik a testhőmérséklet szabályozását, ezzel előidézve a szívinfarktust.