
21 aranyérmet osztottak ki
Megvannak a Sajt- és Túrófesztivál nyertesei
Szeptember 16. és 19. között tartották a XXII. Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivált, amelyen az ország több sajtműhelye és manufaktúrája mutatta be sajtkülönlegességeit. Mutatjuk a nyerteseket!
A szakértő zsűri éppen pontozza a sajtokat.
Fotó: Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivál
A Sajtversenyre több mint száz sajtminta érkezett be, amelyeket a szakértő zsűri pontozott és értékelt. Az öt bizottság mindegyikét végzett sajtbíra vezette. A versenynek két különlegessége is volt: az egyik, hogy ízesített, töltött termékek is megmérethették magukat, illetve, hogy a nyerstejes termékek saját kategóriájukon belül külön kiemelésre kerültek.
A közel 6 órás zsűrizés 21 arany-, 24 ezüst- és 26 bronzéremmel zárult, amelyeket a zsűriző bizottság elnöke, Kerekesné dr. Mayer Ágnes, a verseny szervezője, Dr. Kovács Gyöngyi és Tímár Attila, gyomaendrődi mesterszakács adott át ünnepélyes keretek között.
A zsűri összegzése szerint a magyar sajtos szakma hatalmas és látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és a megversenyeztetett termékek minősége látványos javulást mutat.
A nyertesek
Az idei győztes sajt egy kapros lágy kecskesajt lett.
Fotó: Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivál
Aranyérmesek:
- Magyardombegyházi Együtt Termelő és Értékesítő Szociális Szövetkezet, Kapros lágy kecskesajt
- Pipitér Sajtműhely, Kávés-málnás krémjoghurt
- Pipitér Sajtműhely, Sonka sajt
- Pipitér Sajtműhely, Sajttorta
- Sajtfolyam Manufaktúra, Cibulka
- Kriskó Sajtműhely, Móvári sajt
- Debreczeni Sajtműhely, Natúr gomolya
- Debreczeni Sajtműhely, Bükkfán füstölt parenyica
- Kónyi Csengettyűs, Hegyi sajt
- Gabóca Sajtműhely, Sonkás tekercs füstölve
- Kékesi Sajtműhely, Áfonáys Görög Joghurt
- Fríz Cheese, Nagyszigeti Kistekercs két ízben
- Fríz Cheese, Csípőspaprikás és medvehagymás parenyica
- Tolbán Sajtmanufaktúra, Tehéntúró
- Tolbán Sajtmanufaktúra, Póréhamus fehérpenészes lágysajt
- Tolbán Sajtmanufaktúra, Házi vaj
- Molnárné Dr. Nagy Viola, Natúr ivójoghurt
- Zempléni sajtmanufaktúra, Sáfár
- Zempléni sajtmanufaktúra, Riolit
- Molnárné Dr. Nagy Viola, Epres réteges joghurt
- Mádi sajt, Keménysajt 1 éves
Ezüstérmesek:
- Pipitér Sajtműhely, Rögös túró
- Sajtfolyam Manufaktúra, Natúr parenyica
- Kriskó Sajtműhely, Kapista sajt
- Lepke Sajt, Kecskeméti Rúzs
- Lepke Sajt, Parenyica
- Volenszki Gergely, Tiszaeszlári Kéksajt
- Kónyi Csengettyűs, Natúr vaj
- Kistermelői sajtműhely, Natúr ordasajt
- Gabóca Sajtműhely, Epres krémjoghurt
- Gabóca Sajtműhely, Áfonyás-diós sajtkrém
- Kékesi Sajtműhely, Mogyorósi Vörös
- Hegyesi Éléstár, Natúr joghurt
- Hegyesi Éléstár, Házi szilvalekváros krémsajt desszert fahéjas keksz ágyon
- Nagy Sándorné Sajtműhely, Magyar álom
- APIS-FARM, Natúr kecske krémsajt
- Hobbi sajtkészítő és gasztroblogger, Bíbor úrnő
- Hobbi sajtkészítő és gasztroblogger, Pikáns paprikás
- Hobbi sajtkészítő és gasztroblogger, Nyár zamata
- Tolbán Sajtmanufaktúra, Parenyica
- Tolbán Sajtmanufaktúra, Meggyes joghurt
- Marsalkó Családi Gazdaság, Tirpák
- Marsalkó Családi Gazdaság, Sörpálca
- Vésztői Sajtmanufaktúra Kft, Vésztői Sonkás Parenyica sajt
- Maszlik Családi Gazdaság, Palóc félkemény Sajt
Bronzérem:
- Sajtfolyam Manufaktúra, Szilvás sajtbonbon
- Sajtfolyam Manufaktúra, Aszalt paradicsomos-bazsalikomos krémsajt
- Kriskó Sajtműhely, Vörösborban érlelt lágy sajt
- Debreczeni Sajtműhely, Natúr joghurt
- Kónyi Csengettyűs, Fokhagymás rúd
- Kistermelői sajtműhely, Ízesítés nélküli tejszínsajt
- Italiamilk Kft., Ricotta Dolce
- Kékesi Sajtműhely, Fokhagymás Gomolya
- Grósz Csaba (főállású őstermelő), Parenyica
- Hegyesi Éléstár, Natúr krémsajt
- Hegyesi Éléstár, Vörös áfonyás sajttekercs
- Nagy Sándorné Sajtműhely, Füstölt parenyica
- Nagy Sándorné Sajtműhely, Görög fűszeres friss sajt
- APIS-FARM, Kékpenészes kecskesajt
- Hobbi sajtkészítő és gasztroblogger, Tarka borsos
- Tolbán Sajtmanufaktúra, Füstölt Fél 1
- Marsalkó Családi Gazdaság, Csigusz
- Vésztői Sajtmanufaktúra Kft, Vésztői Parenyica sajt
- Zempléni sajtmanufaktúra, Fehérpenészes lágysajt
- Malomkerti kecskesajt, Bodzás joghurt
- Malomkerti kecskesajt, Chilis érlelt sajt
- Gombsajt, Camembert
- Maszlik Családi Gazdaság, Parenyica
- Mádi sajt, Kishegyi szarvasgombás sajt
- Mádi sajt, Kishegyi félkemény kecskesajtz
- Madzagfalvi Sajt, Sajttorta
- Rácz Jenő, A konyhafőnök séfje kedvenc ételéről, étterméről - Vince ›
- Ez jelenleg a világ 10 legdrágább bora - Vince ›
- Szicília borai és gasztronómiája is lenyűgöző - Vince ›
- Egy nap, egy recept: mogyorós-sajtos specli tészta - Vince ›
- Egy nap, egy recept: lazackrém egy kis meglepetéssel - Vince ›
- Egy nap, egy recept: cukkinikenyér kecskesajtos mártogatóval - Vince ›
- Egy nap, egy recept: speciális fűszerezésű almachutney ›
- Ez Giorgio Armani kedvenc tésztaétele - Vince ›