színes fűszerek kanálon felülnézetből

Egy itthon is népszerű fűszer a legjobb természetes fájdalomcsillapító

Sportolóknak kifejezetten ajánlott a folyamatos fogyasztása – állítja egy nemrég megjelent cikk.


A nutritionfacts.org oldalon jelent meg a minap az amerikai Dr. Michael Greger (MD) tollából egy tanulmány, ami az egyik Magyarországon is népszerű fűszerrel foglalkozik. Nem annak az ízével, hanem egy kevéssé ismert tulajdonságával: az említett fűszer fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét.

A fűszer, amiről szó van, a gyömbér, egészen pontosan annak porított változata. Greger összesen 8 különböző kutatás eredményeit foglalta össze saját írásában. Az idézett tanulmányok közös jellemzője, hogy mindegyiknél volt egy kontrollcsoport, akik placebót, vagyis teljesen közömbös szert kaptak a gyömbérpor helyett. Az ő eredményeiket hasonlították össze azokéval, akik valóban a fűszerből kaptak.

Napi 1,5-2 gramm (egy teáskanálnyi) gyömbér kivonat klinikailag bizonyítottan hatékony fájdalomcsillapító, miközben kevesebb mellékhatása van, mint a gyógyszereknek – von mérleget Greger. Mellékhatásként említi, hogy az egyik tanulmányban a hosszútávfutóknál egyes esetekben gyomorvérzés, émelygés, veseelégtelenség alakult ki a fájdalomcsillapítók rendszeres használatakor.(Amire a kemény edzésprogram utáni regeneráció miatt volt szükségük.)

Greger kihangsúlyozza, megelőzésre, az izomfájdalom elkerülésére a gyömbér sem alkalmas.

Egy kísérletben 30 perccel a kerékpáredzés előtt adtak a résztvevőknek gyömbért, ők azonban az edzés után ugyanolyan izomfájdalomra panaszkodtak, mint azok, akik nem kaptak előtte semmit. Akik viszont 5 napos kúra után tartottak intenzív edzést, azok hamarabb regenerálódtak, hamarabb voltak képesek újra teljes erőkifejtésre.