egy macska fekszik fehér takarók között

Ezzel a testtartással tudod legjobban enyhíteni a gyomorfájást

A gyomorégés még a legmélyebb alvásból is felriaszthat, de szerencsére van rá egy rövidtávú megoldás. Magát a problémát természetesen szakember és a megfelelő étrend orvosolja.


A gyomorégés (a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszajutása) a nap bármely szakaszában kellemetlen, de a fájdalom éjszaka lehet a legintenzívebb - olvasható a wellandgood oldalán. Ezt szerencsére elkerülheted egy bizonyos testtartással.

Olvasd el ezt is! 4 aggodalomra okot adó mellékhatása a fokhagymának

egy feh\u00e9r p\u00f3l\u00f3s f\u00e9rfi

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


A szakértők szerint nagyon fontos, hogy változtass az alvási pozíciódon, ha gyomorégést észlelsz magadon, lefekvéskor ugyanis előfordulhat, hogy a nyelőcső-záróizom nem zár rendesen. Ez azért problémás, mert így a gyomorsav gond nélkül bejut a nyelőcsőbe, ami kellemetlen reflux tüneteket okoz.

A gyomorsav mértékét egyébként az alvás előtt elfogyasztott ételek is nagy mértékben befolyásolják. Sose vacsorázz nehéz, zsíros vagy olajos fogásokat, mert ezzel elősegíted a kellemetlen reflux kialakulását.
emberek mennek \u00e1t a zebr\u00e1n

Fotó: Jacek Dylag / Unsplash


Egy amerikai kutatás során 1000 résztvevő segítségével végzett felmérést, ebből az derült ki, hogy a reflux tünetei az emberek 60 százalékánál ront az alvás minőségén.

Mi a legjobb alvási pozíció gyomorégés esetén?

egy barna haj\u00fa f\u00e9rfi alszik

Photo by Shane / Unsplash


Gyomorégés esetén az egyik legjobb pozíció, ha a bal oldaladon alszol.

Ha ugyanis a bal oldaladon alszol, akkor nehezebben áramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe, ez pedig összefügg a gyomor alakjával és a helyzetével.

A gyakorlatban is letesztelték a "bal oldalon alvás" elméletet, és arra a következtetésre jutottak, hogy a bal oldalukon alvó refluxos embereknél határozottan csökkent a gyomorégés mértéke a jobb oldalukon alvókhoz képest.

Mi a legrosszabb?

egy barna haj\u00fa n\u0151 alszik

Fotó: Kinga Cichewicz / Unsplash


Gyomorégés esetén az egyik legrosszabb alvási pozíció a háton fekvés.

Ilyenkor a gyomor és a nyelőcső egy vonalba kerülnek, így a sav könnyedén bejut a nyelőcsőbe. Ezenfelül a jobb oldalon fekvés is kellemetlen refluxos tüneteket tud előidézni.


Ha problémáid akadnak a bal oldalon alvással, akkor megpróbálhatsz több párnát a fejed alá tenni, hogy a gyomrod ne legyen egy vonalban a nyelőcsővel - ez ugyanis a kulcs.

A videóban látott fa kockás megoldás szintén jó lehet. Egy 15 centiméterre felemelt fejrész már segíteni tud a reflux elleni küzdelemben.

Még ezzel a trükkel sem jársz sikerrel? Akkor készíts egy olyan zsebes pólót, aminek a has részéhez egy kis labdát tudsz tenni, ez ugyanis megakadályozza majd, hogy a rossz oldalra fordulj.