fehér pólós nő fekszik egy ágyon

3 jelzés a gyomortól, ami komoly problémára is utalhat

Sokszor alábecsüljük a gyomrunk által leadott jelzéseket, pedig olyan problémára is utalhatnak, aminél gyors beavatkozásra van szükség.


A Well+Good a minap interjút készített a gyomor egészségével kapcsolatban már több könyvet publikáló Will Bulsiewicz gasztroenterológussal. A téma itt is hasonló volt, vagyis az olvasóknak abban igyekeztek segítséget nyújtani, hogy jobban megértsék a gyomruk jelzéseit. Összesen 3 jelre hívták fel a figyelmet, ezeket mi is bemutatjuk az alábbiakban.

Folyamatos puffadás

A folyamatos puffadás többek között ételintoleranciára utalhat. Sokszor együtt jár kellemetlen (tehát nem jól eső) teltségérzettel, gázképződéssel. Mindenképpen gondold át, változtattál-e az utóbbi időben az étrendeden, ettél-e valami olyat, amit egyáltalán nem szoktál.

Tompaság, lelassult agyműködés

Sok egyéb ok mellett bizony ez is visszavezethető bélproblémákra, mindenek előtt megint az ételintoleranciára – különösen akkor, ha étkezés után jelentkezik. Akárcsak az előző esetben, itt is érdemes végiggondolni, milyen étel okozhatja.

Szorulás, székrekedés

Nem feltétlenül jelez komoly dolgot, de mindenképpen rendellenességre utal. Ez lehet dehidratáció, rostszegény étrend, túl rostos étrend és ismét ételintolerancia. Próbáld ki, hogy sok vizet iszol és teszel egy könnyű sétát, vagy nyújtasz. Ha nem segít, akkor minimum az étrendedet kell átgondolni, ha utána sincs változás, keress fel szakembert.