számítógép és egy tál tészta fa asztalon

Franciaországban egészségügyi okokból betiltották az íróasztalnál evést

Több baj is van azzal, ha a számítógép előtt vagy a munkapad mellett ebédelsz. Franciaországban már léptek.


Bár egy saláta befalása a számítógéped előtt nem a legemlékezetesebb ebéd, de legalább lesz valami a gyomrodban és a munka ritmusából sem zökkent ki. Franciaországban ezzel együtt tiltott. A npr.org cikke arról is részletesen beszámol miért alakult ez így – gondoltuk, megosztjuk veled is, hátha ezzel is közelebb segítünk az egészséges táplálkozáshoz.

Franciaországban a munkaügyi törvény bünteti, hogy a dolgozók a munkaállomásuknál fogyasszák el az ebédjüket. Eleve nem nézik jó szemmel, ha valaki egyedül ebédel, másrészt pedig szeretnek kicsit legalább a szünet idejére lelassítani, aminek természetesen szintén megvan az oka, ezek azonban a régmúltban gyökereznek.

Természetesen Franciaország sem mindig az éttermek és a fine dining hazája volt. A 19. század végére elszaporodtak a gyárak, sokszor messze a lakhelytől, ezért a dolgozóknak már nem volt ideje hazaugrani ebédre. Sokan a munkapad vagy éppen a futószalag mellett ették meg az otthonról hozott hideg élelmet, vagy piacon sebtiben vásárolt apróságokat. Mivel azonban a gyárak nem a jó higiéniás állapotokról voltak híresek, az 1890-es évekre ugrásszerűen elszaporodtak a fertőzéses megbetegedések.

A tuberkulózis (TBC) és a por belélegzéséből adódó szilikózis volt a leggyakoribb betegség – utóbbiból még a gyárak irodájába is bőven jutott. Természetesen ezeket nemcsak ebédidőben lehet összeszedni, ezért úgy általában elkezdtek gondolkodni a szakemberek arról, hogyan lehetne a munkahelyeket tisztábban tartani. Ekkor jött az ötlet, hogy rendszeresen fertőtlenítsenek. Erre akkor nyílt leginkább lehetőség, amikor álltak a gépek, ez a pillanat pedig akkor jött el, amikor a munkások ettek.

A francia kormány jó partnernek bizonyult 1894-ben már be is tiltották az ebédet a munkaállomásoknál. Ezután ebédszünetben mindenkit ki hajtottak az épületből, kinyitották az ablakokat és valamennyire átfertőtlenítették a berendezéseket. Mára ez a francia kultúra részévé vált, délben 90 percre ember milliói árasztják el az utcákat, parkokat, büféket. Némi törést hozott aztán a covid-járvány, akkor ugyanis, a tömegjeleneteket elkerülendő, felfüggesztették a törvényt és mindenkit arra köteleztek, hogy ebédszünetre is maradjon a helyén. Ezt a rendeletet 2022-ben visszavonták, így helyreállt a rend – Franciaország ismét a „szabadban” ebédel.