színes citrus gyümölcsök félbe vágva

Betegségre utalhat, ha túl sok gyümölcsöt kívánunk

Szakemberek elmondták, mi számít túlzott gyümölcsevésnek, és ennek mik lehetnek az egészségügyi következményei.A növényi alapú étrendek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerte a világban egészségügyi és etikai okokból is. Ennek egyik szélsőséges változata a gyümölcsdiéta (angolul: fruitarianism), ami a nyers gyümölcsök fogyasztásán alapul.

Számos kutatás született már azzal kapcsolatban, hogy a növényi alapú táplálkozás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát és a fogyókúráknál is hatékony eszköznek bizonyulnak. Az ennél is szigorúbb gyümölcsdiétára azonban ez már nem igaz – olvasható az Independent egyik cikkében. A gyümölcsök kétségtelenül táplálóak és vitaminban gazdagok, nem tartalmaznak azonban fehérjéket, vasat, kalciumot, cinket és omega-3 zsírsavat. Ezek hiányában többek között csontritkulás, az izmok leépülése és bőrprobléma léphet fel.

Másrészről viszont a gyümölcsök többsége sok fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmaz, amit ha túladagolunk, a májat terheljük meg a kelleténél jobban, végső soron a cukorbetegség kialakulását kockáztatjuk.

Mennyi a sok, mikortól kezdjünk aggódni? Hivatalos definíciója nincsen, de általában 50-75 százalék a nyers gyümölcs aránya a gyümölcsdiétát követők étlapján. Az Apple alapító, 2011-ben elhunyt Steve Jobs ennél is tovább ment, ő a 80-10-10-es szabályt követte: tápláléka 80 százaléka gyümölcsből és zöldségből, 10 százaléka proteinből, a maradék szintén 10 százalék pedig zsírból állt.

Szakemberek azt javasolják, hogy aki ilyesmin töri a fejét, mindenképpen keressen fel orvost, vagy táplálkozási tanácsadót. Annál is inkább, mert a hirtelen váltásnak sokszor lelki kiváltó okai vannak, vagyis ez bizonyos esetekben kevésbé az egészséges életmódra való áttérésről, mint inkább étkezési zavarról szól.