gyümölcsös smoothie
Fotó: marcin jucha / Shutterstock

Kiderült, kedvenc nyári gyümölcsünknél nem létezik jobb antidepresszáns

Nagyon jó hírrel szolgált egy maréknyi kutató az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkről! Elfejelheted a hangulatjavító kapszulákat, ez a gyümölcs természetes úton segít neked.


A minap a BBC oldalán bukkantunk rá egy érdekes cikkre, ami az eper meglepő hangulatjavító, illetve egyéb pozitív hatásairól írt. Mivel a jó kedv senkinek sem árt, gondoltuk, veled is megosztjuk, miről is van szó pontosan.

Ez is érdekelhet: 3 gyümölcs, ami segíti a szaglás visszanyerését COVID után

C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag

egy n\u0151 epret tart a kez\u00e9ben

Fotó: Roman Kraft / Unsplash


Lehet, hogy nem tudtad, de 100 gramm eper több C-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi mennyiségű narancs. Ezenfelül a piros nyári gyümölcs nagyon gazdag polifenolokban, amik csökkentik az oxidatív stresszt. Ez miért jó? Mert így csökken a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Több tanulmány is megállapította továbbá, hogy a C-vitamin serkenti a kollagéntermelést, vagyis az eper fogyasztásával még a ráncaid számából is lefaraghatsz.

Hangulatjavító hatással bír

egy n\u0151 epret eszik

Fotó: IKO-studio / Shutterstock


Az eper hangulatjavító hatását vizsgáló kutatások még folyamatban vannak, de szerencsére egyre több bizonyíték van a kutatók kezében arról, hogy a piros gyümölcs pozitívan hat az agyi funkciókra.
piros eprek

Fotó: Sviatoslav Huzii / Unsplash


Egy az említett BBC-cikkben idézett 2019-es kutatásban a résztvevőknek egy 400 milliliteres áfonyás-epres-málnás szedres turmixot kellett elfogyasztaniuk.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az ital megivása után után javult az önkéntesek agyi teljesítménye.
egy n\u0151 epret szed

Fotó: Timothy Meinberg / Unsplash


Sőt, úgy tűnik, hogy még az is pozitív hatással van a hangulatodra, ha nem a boltban vásárolod, hanem magad szeded a kertben a gyümölcsöt. Utóbbit megerősíthetjük: a friss levegő és a kis bogyók élénk vörös színe és illata a mi hangulatunkat tényleg fel szokta dobni.

joghurt t\u00e1l gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6kkel

Fotó: Wesual Click / Unsplash


A fent leírtak miatt tehát itt az ideje, hogy beépítsd az étrendedbe ezt a finom gyümölcsöt. Az eper hihetetlen sokszínű, így fogyaszthatod reggelire joghurttal, vagy akár útközben snackként is.