jackfruit

Zamatos és lédús ízével igazi kulináris élményt hoz a konyhába.

Fotó: MANOJ AP / Unsplash

Ez a gyümölcs a legjobb húshelyettesítő! Te ismered?

Te is hallottál már a Jackfruitról, de nem igazán tudod, hogy mi az? Esetleg kipróbálnád, mint húshelyettesítő de nem tudod, hogyan kell elkészíteni? Cikkünkből, most minden kérdésre választ kapsz!


utca jackfruit motor

Tudtad, hogy Banglades nemzeti gyümölcse?

Fotó: Callum Parker / Unsplash


A Jackfruit, vagy jákafa az eperfafélék családjába tartozó fafaj, Délkelet-Ázsiában őshonos.

Különlegessége abból is fakad, hogy a fán termő gyümölcsök közül a jákafa termése a legnagyobb a Földön.

Egy gyümölcs súlya elérheti a 35-40 kilogrammot is. Hossza körülbelül 90 centiméter, átmérője pedig akár fél méter is lehet.

szeletelt jackfruit

A Jackfruit pörkölthöz nincs másra szükséged, mint hagymára, fokhagymára, zellerre, borsra és fűszerekre.

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


Frissen fogyasztva a legfinomabb, de főzéshez is egyszerűen felhasználható.

Ízvilága a banán-mangó keverékéhez hasonlít a legjobban, ezért szuper desszert alapanyag. A vegetáriánus életmód követői pedig húspótlóként használják.

Nyugodtan készíthetsz belőle pörköltöt (lásd a receptet lent), salátát, sőt még pizza feltétként is megállja a helyét.
jackfruit

Itthon főleg konzerv változatban kapható.

Fotó: Rakeem Burrell / Unsplash


A Jackfruit magas tápanyagtartalmú, a benne lévő magok fehérjét és káliumot tartalmaznak. A gyümölcs húsa pedig C-vitaminban gazdag.

A Jackfruit nagyon alacsony zsír- és kalóriatartalmú, viszont magas rosttartalmú gyümölcs.

Kutatások szerint alkalmankénti fogyasztása segíti az izmok működését és szinten tartja a vérnyomást.

Ráadásként itt egy szuper egyszerű Jackfruit pörkölt recept!

Jó étvágyat!