egész sült csirke körülötte színes zöldségek, kés, pohár, háttérben palackok

Komplett hűtőszekrény a liba hasában!

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: körtével töltött ropogós libasült

Elképesztő ízkavalkád, a körtén kívül még számos további gyümölccsel, fűszerrel. És ami még szuper ebben a receptben: a hozzávalók listája hosszabb, mint magának az elkészítésnek a leírása. Igazi lakoma!


​Hozzávalók

  • 1 egész konyhakész liba
  • belsőségek nélkül
  • só, frissen őrölt bors
  • 250 g kenyérkocka
  • 150 ml tej
  • 1 körte
  • 100 g aszalt sárgabarack és mazsola
  • 8 zsályalevél
  • 1 teáskanál őrölt fahéj és őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 teáskanál színes bors
  • 1 tojás
  • 1 sárgarépa
  • 150 g zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél póréhagyma
  • olívaolaj

Így készül

  1. Mossuk meg a libát és töröljük szárazra, majd kívül-belül sózzuk és borsozzuk.
  2. Tegyük a kenyérkockákat egy tálba, s öntsük rá a langyosra melegített tejet. A körtét vágjuk kockákra, gyúrjuk össze a tejes kenyérrel. Vágjuk bele az aszalványokat, kerüljön rá a zsálya, a fahéj, a szerecsendió, a narancshéj, a vanília és a zúzott bors is, a tojással együtt. Jól gyúrjuk össze az egészet és tömjük a liba hasába. A nyílást zárjuk le konyhai zsineggel vagy fogpiszkálóval.
  3. A répát, a zellert, a hagymát és a pórét tisztítsuk meg, vágjuk durvára és főzzük puhára sós vízben.
  4. Olívaolajjal kenjünk ki egy tepsit, terítsük be a főtt zöldségekkel és helyezzük rá a megtömött libát, miután azt is bekentük az olajjal. Tegyük 3 órára 180 °C-os sütőbe, majd ha elkészült, tálaljuk vörös káposztával.