egy nő fehér tálat tart a kezében
Fotó: David Prado Perucha / Shutterstock

Te már betáraztál a nyár legegészségesebb gyümölcséből?

Segít a fogyásban, erősíti az immunrendszered és javítja a kognitív készségeket.


Ha szederrajongó vagy, akkor most még jobban fogod imádni ezt a lila gyümölcsöt. Ha véletlen nem fogyasztottad, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a pozitív hatásaival, amiről az eatthis cikkében olvastunk. Íme!

Olvasd el ezt is! Az 5 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs

1. Segít a fogyásban

lila szeder a bokron \u00e9s egy k\u00e9z

Fotó: Mario Mendez / Unsplash


Először is fontos leszögezni, hogy a szeder természetesen zsír- és nátriummentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és viszonylag alacsony kalóriatartalmú.

Ráadásul a lilás bogyókban található rostok elősegítik a jóllakottság érzését, ami hosszú távon hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

2. Immunerősítő hatással rendelkezik

fekete szeder feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Rodolfo Ricieri / Unsplash


Ha immunrendszer támogatásról van szó, akkor a C-vitamin a legjobb eszköz erre.

A C-vitamin ugyanis hozzájárul az immunrendszer védelméhez és elősegíti az antioxidáns-megkötő tevékenységet, végső soron pedig támogatja az ember általános egészségét.

3. Erős antioxidánst tartalmaz

szeder egy poh\u00e1rban

Fotó: micheile dot com / Unsplash


A szeder egy különleges antioxidánst, antociánt tartalmaz, ami a kutatások szerint segít a memória és a figyelem javításában. Az antocián egyébként még megtalálható az áfonyában, a káposztában és a lila burgonyában is.

4. Fenntartja a bélflóra egészségét

fekete szeder egy k\u00e9zben

Fotó: David Knox / Unsplash


A bélmikrobióma fontos hatással van a bélrendszeredre, az immunrendszeredre, sőt még a mentális egészségedre is.

A szeder támogatja a bélben lévő jótékony baktériumokat, így a bélflóra is egészséges marad.

5. Csökkenti a gyulladásokat

fagyasztott szeder

Fotó: Bozhin Karaivanov / Unsplash


Miért jó, ha csökkented a gyulladást a szervezetedben? Mert a krónikus gyulladás összefüggésbe hozható az ischaemiás szívbetegséggel (szívkoszorúér betegség), a szélütéssel, a rákkal és más veszélyes betegségekkel.

A kutatások azt mutatják, hogy ezek a bogyók képesek leküzdeni a gyulladást, különösen az elhízás okozta gyulladásokat.