szemüveges nő a szája elé tartja kezét

Hihetetlen, de igaz: 5 élelmiszerünk íze is megváltozik hamarosan a háború miatt

Aki a ragaszkodik a megszokott ízekhez, most tárazzon be, mert kifogyóban egy eddig Oroszországból és Ukrajnából szállított alapanyag, amit ezután mással kell helyettesíteni.

Már csak néhány hétre elegendő napraforgóolaj van raktáron Nagy-Britanniában, az orosz-ukrán háború miatt pedig utánpótlásra sem számíthatnak a britek. A csipszek és a müzliszeletek gyártóinak alternatív megoldások után kell néznie azért, hogy pótolni tudják a hiányzó napraforgóolajat. Ráadásul a kenyér, a kekszek és a majonéz készítésekor is felhasználnak ilyen olajat, így a változások ezeket a termékeket is érinthetik.

Korábban mi is megírtuk, sok más mellett a világ napraforgóolaj-mennyiségének jelentős részét is Ukrajna és Oroszország szállítja, a háború azonban komoly hatást gyakorol az utánpótlásra ezen a téren - írja az Infostartra hivatkozva az Agrárszektor. Kim Matthews, a legnagyobb brit napraforgóolaj-forgalmazó cég, az Edible Oils kereskedelmi igazgatója a BBC-nek elmondta, a hiány akár több mint egy évig is eltarthat ebből a legnagyobb mennyiségben használt olajfajtából.

Az ukrán gazdáknak most kellene elvetniük a magokat az októberi és novemberi betakarításhoz. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog megtörténni...valószínűleg lemaradunk a szezonról, így akár 12-18 hónapig is hatással lehet ránk a háború.

A hiány miatt többek között a csipszek és müzliszeletek gyártói kénytelenek voltak módosítani receptjeiket, és a napraforgóolajat finomított repceolajjal helyettesítik.

Ugyanakkor ez a változás nem feltétlenül látszik majd az érintett termékek címkéin, ezt pedig a fogyasztóknak nem árt tudniuk. Habár a repceolaj mint allergén rizikója alacsony, érdemes ebben az időszakban a címke szerint napraforgóolajat tartalmazó termékeket úgy kezelni, mintha a repceolaj is fel lenne tüntetve az összetevők sorában.