egy nő fogja a haját egy rózsaszín fal előtt

6 étel, ami megállítja a hajhullást

Neked is gyakran hullik a hajad, de nem tudod, hogy miért? Nem találtál még megoldást a problémára? A cikkben szereplő 6 étel segíteni fog.A dihidrotesztoszteron (DHT) a tesztoszteronhoz hasonló hormon, a tudomány mai állása szerint termelődése hozzájárul a férfiak és a nők hajhullásához. A szervezeted a tesztoszteron mintegy 5 százalékát alakítja át DHT-vé egy 5-alfa-reduktáz nevű enzim segítségével. Szerencsére léteznek olyan ételek, amik ezt az enzimet blokkolva csökkentik a DHT-termelődést és így megakadályozzák a hajhullást.

​1. Zöld tea

z\u00f6ld te\u00e1s kancs\u00f3

Fotó: Arseniy Kapran / Unsplash


A zöld tea levelei rengeteg természetes vegyületet tartalmaznak. Az egyik legfontosabb az epigallocatechin-gallát (EGCG) nevű, ami sok egyéb jó tulajdonsága mellett segíti a fogyást, valamint "védi" a szív és az agyat.

Mindemellett az EGCG növényi vegyület elősegíti a hajnövekedést is azáltal, hogy blokkolja a bevezetőben említett DHT-t.

​2. Kókuszolaj

k\u00f3kusz darabok \u00e9s k\u00f3kuszolaj

Fotó: Tijana Drndarski / Unsplash


A kókuszolaj, vagy kókuszzsír a kókuszdió magjából vagy húsából származik. Gyakran használják főzéshez, mivel semleges az íze.

A kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmaz közepes szénláncú trigliceridekből (MCT) származó zsírt, elsősorban laurinsav formájában, amiről pedig kimutatták, hogy gátolja a DHT termelődését.

3. ​Hagyma

feh\u00e9r hagyma feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Mockup Graphics on/Unsplash


A fehér hagyma kevés kalóriát tartalmaz, de olyan fontos antioxidánsokkal "büszkélkedhet", mint például a kvercetin. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a kvercetin gátolja a DHT termelődését azáltal, hogy gátolja az alfa-5 reduktáz enzim működését.

A kvercetinben gazdag egyéb gyümölcsök és zöldségek közé tartozik a spárga, a spenót, a kelkáposzta, az alma és a bogyók.

​4. Kurkuma

kurkuma \u00e9s m\u00e1s f\u0171szerek

Fotó: Prachi Palwe / Unsplash


A kurkuma egy népszerű fűszer, amit főleg főzéshez használnak. A kurkuma kurkumint tartalmaz, amiről a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy blokkolja a DHT-t.

5.​ Tökmagolaj

t\u00f6kmagok egy barna fel\u00fcleten

Fotó: engin akyurt / Unsplash


Minden tök több száz tápláló magot tartalmaz, amik rendkívül gazdagok vasban, cinkben, magnéziumban és antioxidánsokban. Mindemellett a tökmagolaj elősegítheti a hajnövekedést. Miként segít a hajhullás ellen?

A tökmagolaj gátolja a DHT-termelést az alfa-5 reduktáz enzim blokkolásával.

6. Edamame

edamame egy fekete t\u00e1ny\u00e9rban az asztalon

Fotó: Daniel Santiagø / Unsplash


Az edamamét vagy szójababot általában snackként vagy előételként fogyasztják. Amellett, hogy tele van fehérjével és rosttal, az edamame izoflavonokat is tartalmaz, amik blokkolják az 5-alfa-reduktáz enzimeket, így csökkentve a DHT-szintet.

(healthline)