három fehér köpenyes orvos beszélget

Ki szoktad dobni, pedig egy új kutatás szerint ez a legjobb természetes ránctalanító

Első hallásra meghökkentő az amerikai kutatók javaslata, viszont legalább nem valami elvarázsolt dologról van szó.


A vágy a ráncok eltüntetésere szinte egyidős az emberiséggel, a legkülönbözőbb praktikákat vetették be az évezredek alatt. Az első bőrfeszesítő krémet egy görög fizikus alkotta meg 1800 évvel ezelőtt: vizet, olívaolajat és méhviaszt kevert össze, az így kapott hűsítő zsíros krémet használták az ókori görög nők az arcukra és a testükre.

Az emberek hajlandóak sokat költeni a ráncok eltüntetésére. 2020-ban az öregedésgátló szerek globális piacának értéke 58,5 milliárd dollár (körülbelül 22 ezer milliárd forint) körül mozgott, 2026-ra 88,3 milliárd dollárra (körülbelül 33 ezer milliárd forint) becsülik - írja a zmescience oldala.

Olvasd el ezt is! Mutatjuk, milyen vitaminok vannak a halban a D mellett

kis fiol\u00e1k, feh\u00e9r k\u00f6penyes n\u0151

Fotó: Julia Koblitz / Unsplash


Az Oregoni Állami Egyetem (Oregon State University) kutatóinak legújabb felfedezése alapján, úgy tűnik, hogy létezik egy olyan halfaj, ami öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis képes megakadályozni a ráncok kialakulását.

De miért alakulnak ki a ráncok?

k\u00e9t k\u00e9z, fekete feh\u00e9r k\u00e9p

Fotó: Malin K. / Unsplash


A ráncok kialakulása az öregedés természetes folyamata, ami azért következik be, mert az évek előrehaladtával a szervezet elasztin-, fehérje- és kollagéntermelő képessége csökken. Ezenfelül a bőr öregedési folyamatát felgyorsítja az UV-sugárzás is, ami az egyik legnagyobb "ráncosító" tényező.


A csendes-óceáni vékonybajszú tőkehal (Merluccius productus) bőrében lévő zselatin azonban képes megőrizni a bőr fiatalságát. Jung Kwon, az Oregon State’s Seafood Research & Education Center adjunktusa a Marine Drugs című szaklapnak így nyilatkozott a kutatásról:

A hal bőséges erőforrás, magas tápanyagtartalma régóta ismert. A mostani kutatásban viszont azt szerettük volna megtudni, milyen potenciális előnyök rejlenek az általában melléktermékként kezelt és kukába dobott halbőrben.

kis \u00fcveg fiol\u00e1k egym\u00e1s mellett egy tart\u00f3ban

Fotó: Louis Reed o/n Unsplash


A tanulmány során azt találták a kutatók, hogy a csendes-óceáni vékonybajszú képes bizonyos szintig újra aktiválni a bőrsejteket, ezzel megakadályozva az UV-sugárzás által okozott károkat. A hal pikkelye ráadásul antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ami ráerősít minderre.

egy sz\u0151ke haj\u00fa n\u0151 feh\u00e9r k\u00f6penyben \u00fcl

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


Kwon hozzá ette, a kutatás eredményei nagyon biztatók, de további vizsgálatokra van még szükség.